Египет осъди на смърт ислямистки лидер

2700
Египет осъди на смърт ислямистки лидер
Снимка: Getty Images/Guliver

Наказателният съд в Кайро издаде смъртна присъда в неделя на Махмуд Иззат, един от лидерите на ислямистката терористична асоциация "Мюсюлмански братя", забранена в Египет, за шпионаж в полза на палестинската екстремистка групировка ХАМАС. Това съобщи новинарският портал Al-Masry Al-Youm.

При преразглеждането на делото за шпионаж в полза на чужда държава съдът обяви същата присъда, която беше постановена преди няколко години и по-късно обжалвана от осъдените. Съдиите признаха Иззат и група други обвинени активисти на сдружението за виновни, че "имат връзки с чужди организации извън държавата с цел извършване на терористични актове в нея". Иззат е заместник на духовния наставник на "братята" (муршид) Мохамед Бадия. Дълго време той бе смятан за действащ муршид, след като Бадия беше арестуван и по-късно многократно осъден на смърт и доживотен затвор (25 години в Египет). И така, през април тази година той беше осъден на доживотен затвор за подбуждане към насилие през 2013 г. по време на безредиците в Кайро и други градове в страната, избухнали, след като военните свалиха ислямистите от власт.

Ирини Зикидис напомни кои са Мюсюлмански братя и анализира конверегенцията между исляма и либерализма

"За първи път писах за Мюсюлмански братя още през 2014, в контекста на войната в Сирия. Тогава прогресивните либерални медии и журналис...

След това съдебните власти на страната изнесоха стотици смъртни и дългосрочни присъди, включително доживотни, засягащи както обикновените членове на „Мюсюлманските братя”, така и лидерите на асоциацията. Срещу тях са повдигнати множество обвинения, от подстрекателство към насилие, предумишлено убийство и изтезания, до бягство от затвора и шпионаж. Редица заведени дела срещу тях бяха изпратени за преразглеждане, някои присъди бяха смекчени или напълно отменени.

През юни 2015 г. Махмуд Иззат беше сред 13-те лидери на "братята", осъдени от египетски съд на смъртно наказание по дело, свързано с държавна измяна и шпионаж. По-рано се смяташе, че той се укрива или в Турция, или в ивицата Газа, а в края на август миналата година египетските власти обявиха задържането му в Кайро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com