Египетските мумии - вече е известно как са ги правили

2726
Египетските мумии - вече е известно как са ги правили
Снимка: Egypt Ministry of Antiquities

Учените са открили съоръжение, използвано за балсамирането на мумии в Древен Египет. Безпрецедентна археологическа находка дава възможност за по-доброто разбиране на процеса на мумифициране. То е довело и до разкриване на някои непознати досега съставки, използвани при третирането на починалите.

Списание "Нейчър" е публикувало новото проучване, чиито автори са намерили и анализирали 31 обозначени керамични контейнера, пълни с остатъци от материали за балсамиране от около 600 г. пр. н.е. Върху някои от тях е имало инструкции за това как и къде могат да бъдат използвани конкретните вещества.

Тайната рецепта

Руини на неизвестен римски град са открити в Египет (ВИДЕО)

Археологическа мисия на Министерството на туризма и антиките в Египет неочаквано откри останките от римски град по време на разкопки в ...

Откритото на около 30 километра южно от Кайро оборудване датира от периода 664-525 г. пр.н.е. То се състои от надземна структура и от няколко подземни помещения на дълбочина до 30 метра под земята. Намерените вътре субстанции за балсамиране са били доставяни от Югоизточна Азия - индикация за съществуването на широка търговска мрежа, участвала в третирането на мумиите в Древен Египет.

Учените досега са получавали по-голямата част от познанията си за процеса на мумифициране предимно от стари папируси, гръцки историци, както и от изследване на самите мумии. Балсамирането е представлявало сложен процес, за който са били използвани различни смеси от специални масла, смоли и катрани.

Изследователите на древността доскоро са можели да определят само в най-общ план защо и къде някои от тези вещества са били прилагани. Но не и да установят всичките индивидуални съставки. Старите текстове съдържат конкретни наименования, но преводът на древните термини, свързани с веществата, си остава предизвикателство. Все още съществуват и спорове за това кои точно съставки се отнасят някои от древните наименования.

Върху един от контейнерите е отбелязано, че субстанцията трябва да се прилага при балсамиране на глава. За друг се дават указания съединението да се използва за добавяне на "приятна" миризма. "Преди това разполагахме, знаете, с имена на нещата, но никога не сме знаели със сигурност за какво точно се отнасят. Само предполагахме, че са за една или друга субстанция", коментира Салима Икрам, професорка по Египтология в Американския университет в Кайро. Тя не е участвала в изследванията.

Повече информация и за древноегипетски термини

Годишната инфлация в Египет се е ускорила до 21,9% през декември

Годишната инфлация в Египет е нараснала до 21,9% през декември 2022 година от 19,2% месец по-рано и 6,5% през декември предхо...

Проведеното в огромния древен некропол Сакара изследване е събрало на едно място археолози, експерти по древни езици и химици. "Ние класифицирахме съставките, като идентифицирахме химическите вещества вътре в съда и ги сравнихме с етикета отвън", разказа Филип Стокхамер, един от авторите на проучването и професор по археология в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан".

Откритията позволили на изследователите да оспорят предишните разбирания за древноегипетски термини. "Антиу", например, традиционно е бил свързван със смирна, а "сефет" е описван като масло с неизвестен произход. Оказало се, че "антиу" по-скоро представлява микс от иглолистни масла, смесени с животинска мазнина - унгвент. "Сефет" също представлява ароматизиран унгвент, в който са се съдържали растителни добавки като кипарисово масло или елеми.

Учените установили тропически смоли като елеми, чиито произход би могъл да е от Югоизточна Азия или от африканските тропически гори, както и дамарова смола - вероятно също от Югоизточна Азия. И двете са известни с приятните си аромати и своите антибактериални и противогъбични свойства.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com