Египетското бюро на Интерпол иска Рим да предаде бивш почетен консул

2946
Египетското бюро на Интерпол иска Рим да предаде бивш почетен консул

Египетското бюро на Интерпол поиска от Рим да предаде на Кайро бившия почетен консул на Италия в Луксор Ладислав Отакар Скакал. Той е осъден в Египет за кражба на древни артефакти, съобщи информационният портал „Ал Ахрам“.

По информация на изданието, в искането се настоява да бъде предаден и един италиански гражданин – Масимилиано Спонзили, бивш търговски представител на Италия, замесен в контрабанда на древноегипетски паметници.

И Интерпол издирва руснаците, обвинени за отравянето на Гебрев

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руски граждани заради опита за отравяне на Емилиян Гебрев. Издадени са европейски зап...

Бившият почетен консул на Италия в Луксор, който се укрива от властите в Египет, през януари тази година беше осъден от Наказателния съд в Кайро на 15 години затвор за кражба на древни артефакти. Съдът го призна за виновен по обвинение в опит да изпрати незаконно в Италия товар с исторически ценности. В деянието се оказа замесен и Рауф Бутрос Гали - племенник на бившия генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос Гали. През февруари миналата година той беше осъден на 30 г. затвор за организиране на незаконен износ и използване на дипломатически товар за незаконни цели.

През май 2017 г. митнически служители в Салерно задържаха пристигнала от Александрия дипломатическа пратка. В контейнера беше открит тайник със скрити в него около 22 000 старинни предмети от различни исторически епохи на Египет – от додинастическия период до Птолемеите. Голяма част от контрабандата се състоеше от бронзови и сребърни предмети. Открити са представляващите голяма ценност ритуални древноегипетски статуетки – ушебти, дървени и бронзови скулптури, позлатени погребални маски, амфори, саркофази и погребална ладия. Всички предмети са върнати на Египет през юли 2018 г.

Следствието установи, че именно Скакал е изнесъл незаконн артефактите от страната с цел продажба, като за целта се е сдружил с една от местните транспортни компании и с няколко други египтяни, които по-късно бяха арестувани и очакват произнасянето на присъдите си. Други реликви бяха открити при обиска на наетото от бившия почетен консул жилище и в нает от него банков сейф в една от частните банки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com