Мироопазващите мисии на ООН са под заплаха от съкращения в бюджета

1780
Мироопазващите мисии на ООН са под заплаха от съкращения в бюджета
Снимка: Getty Images/Guliver

Мироопазващите мисии на Организацията на обединените нации са изправени от сериозна заплаха за съкращения в бюджета, ако Вашингтон наистина намали вноските си към тях, предупреди ръководителят на мисиите на ООН Ерве Ладсу.

Изказването му идва след като стана ясно, че САЩ възнамерява да намали бюджета за мироопазващите операции на ООН с 1 милиард долара, както и да ореже финансирането на различни програми на световната организация със стотици милиони. Това написа в четвъртък списанието "Форин полиси" (Foreign Policy), позовавайки се на източници в Държавния департамент.

САЩ се готви да съкрати драстично вноската си в ООН

Държавният департамент на САЩ е получил указания да намали над два пъти вноските на Вашингтон в бюджета на ООН. Това съобщава американс...

Според изданието, освен намаляване с 40% на приноса на САЩ към бюджета за мироопазващи акции на ООН, който през 2016 г. превиши 2 милиарда, Държавният департамент планирал да намали финансирането на различните програми на ООН и други международни организации, включително и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) с общо 326 милиона.

Според "Форин полиси" администрацията на САЩ няма да намали размера на средствата, предназначени за нуждите на НАТО и няма да промени пакета военна помощ за Израел в размер на 3,1 милиарда долара, предвидени в проекта за бюджет на САЩ за следващата година.

„Ние правим всичко възможно да работим с по-малко средства“, заяви Ладсу на последната си пресконференция на поста, който заемаше 6 години, съобщи БГНЕС.

„Разходите за миротворците са намалени с 16%, без да бъде ограничавано качеството на тяхната работа“, каза той, добавяйки, че 16 мисии и 120 000 души са разположени в целия свят в помощ на нуждаещите се в кризисните райони. По неговите думи тези действия съставляват 0,4% от военните разходи в света.

Извънредно заседание на СС на ООН, след като КНДР си призна, че тренира с ракети срещу САЩ и Япония

Тази сряда, 8 март, Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с изстреляните от Северна Корея ракети, пред...

"Винаги сме се опитвали да преформатираме мисиите, когато е възможно, за да бъдат възможно най-икономични“, посочи още служителят на ООН. По неговите думи организацията продължава да преразглежда операциите си.

Ерве Ладсу разкритикува „липсата на подкрепа“ от членовете на Съвета за сигурност на ООН, които според него понякога са твърде снизходителни към правителствата, които възпрепятстват работата на мироопазващите мисии.

САЩ в момента осигуряват повече от 22% от редовния бюджет на ООН, който е около 5,4 милиарда долара, както и 28,5% от разходите за мироопазващи операции, разходите за които се оценяват на 7,9 милиарда долара. Като цяло Вашингтон харчи за световната организация и нейната програма около 10 млрд. долара. Вноските за редовния бюджет на ООН се определят въз основа на средната стойност на БВП на страната за 10-годишен период, като се вземе предвид дохода на глава от населението и външния дълг. Днес САЩ са най-големият донор на световната организация.

В средата на февруари генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи френския дипломат Жан-Пиер Лакроа за нов шеф на операциите по поддържане на мира. Лакроа ще поеме поста от сънародника си Ерве Ладсу на 1 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com