Над 30 руски наемници са загинали при атака в Либия

12572
Над 30 руски наемници са загинали при атака в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

35 руски наемници от армията "Вагнер" са убити в Либия, съобщава "БЛИЦ", позовавайки се на "The Times". Те защитават бунтовния генерал Халифа Хафтар. А той е противник на международно признатото правителство. Масовата атака, при която са загинали военните, се е случила още през миналия месец. Данни за това обаче са оповестени едва вчера. 35-тимата войници са били убити, когато силите на признатото то ООН правителство в Триполи са предприели въздушна атака срещу позициите на размирниците. Хафтар бе и сред висшите военни на режима на Моамар Кадафи. Войниците от армията "Вагнер", които воюват на негова страна, се контролира от бизнесмена Евгений Пригожин, приближен до руския президент Владимир Путин.

Известно за "помощника" на руския държавен глава е, че го наричат "готвачът на Путин". Прякорът му е създаден заради договорите с Кремъл за доставка на храна. Пред британското издание източник от правителството във Великобритания е обявил, че в Либия има стотици руски наемници, които осигуряват артилерия на Хафтар. Освен това, предоставят и безпилотни летателни апарати и организират логистиката. Според "The Times" причината, поради която руските наемници воюват на страната на Хафтар, е обещание на Кремъл, че ще бъде извършен контрол върху либийския петрол и върху други природни ресурси, но цената на "услугата" е военна подкрепа.

134 убити при сражения в Либия между главните враждуващи сили

Най-малко 134 души бяха убити при нападение срещу авиобаза на Либийската национална армия (ЛНА), съобщи „Скай нюз Арабия“, ...

Изданието твърди, че Кремъл прибягва до ползване на войници от частната армия с цел да може официално да отрича участието си в тези военни конфликти и за да "намали" броя на официалните жертви. "The Times" припомня, че руските наемници от армията "Вагнер" участват във военни действия също и в Източна Украйна и Сирия. Междувременно, руската държава е категорична, че не се намесва по никакъв начин с военна сила в събитията в Либия. От своя страна, либийски военнослужещи са разпространили видео, в което се показват разбити позиции с разпилени лични вещи на руски наемници. На видеото е заснета и банкова карта на името на Вадим Бекшенев, който е бил командир на един от отрядите от "Вагнер". А руснаците, които са били ранени при въздушната атака, са транспортирани за лечение в Русия. Твърди се, че сред тях е и Александър Кузнецов. През 2016 г. той получи награда лично от Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com