Насилие в Зимбабве заради възможни изборни измами, властта обещава още силови мерки

684
Насилие в Зимбабве заради възможни изборни измами, властта обещава още силови мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко трима души бяха убити в Зимбабве, когато войници откриха огън по тълпи от протестиращи срещу предполагаеми измами в изборите тази седмица, предаде БГНЕС.

Великобритания призова за въздържание от насилие. Британският министър на външните работи Хариет Балдуин заяви в Twitter, че е "дълбоко загрижена" от насилието в Зимбабве след първото национално гласуване, откакто автократичният президент Робърт Мугабе бе принуден да сдаде властта през ноември.

Вицепрезидент на Зимбабве бе ранен при експлозия

Един от двамата вицепрезиденти на Зимбабве е бил ранен при атентат срещу президента Емерсън Мнангагва във втория по големина град на ст...

"Призоваваме политическите лидери на Зимбабве да поемат отговорност да осигурят спокойствие и сдържаност в този критичен момент. Ние продължаваме да наблюдаваме отблизо ситуацията", каза тя.

Групата за човешки права "Амнести интернешънъл" призова властите на Зимбабве да вземат "бързи и ефективни" мерки срещу смъртоносните военни действия.

"Поведението на армията трябва да бъде незабавно разследвано, а отговорните трябва да бъдат изправени пред съда", каза Колм О'Куаначаин, действащ генерален директор на базираната в Лондон организация. "На хората трябва да им бъде гарантирано правото да протестират", добави той.

Изборите в понеделник бяха насочени към прекратяване на годините на насилствени избори и брутални репресии срещу несъгласието с управлението. Но настроението бързо премина в гняв и хаос, когато поддръжници на Движението за демократична промяна (ДДП), заявиха, че са били измамени при преброяването на изборите.

Бившият вицепрезидент на Зимбабве поема поста на Мугабе

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсън Мнангагва трябва до два дни след оставката на президента Робърт Мугабе (на снимката) да пое...

Официалните резултати показаха, че управляващата партия Африканския национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт печели най-много места в парламентарните избори - засилвайки шансовете на президента Емирсън Мнангагва да заеме властта в президентската надпревара. Мнангагва беше буквално дясната ръка на Мугабе.

Поддръжниците на ДДП, според които техния лидер Нелсън Чамиса печели гласуването, гориха гуми и изтръгваха пътни знаци, след като протеста се разпространи от щаба на партията в целия град Хараре.

Полицията потвърди смъртта на трима души, а Мнангагва направи изявление, в което обвини опозицията за размириците и смъртните случаи. А  правителството на Зимбабве обеща да въведе наказателни мерки за гарантиране на сигурността и за предотвратяване на по-нататъшни безредици.

"Ние няма да толерираме нито едно от действията, на които бяхме свидетели днес", каза министърът на вътрешните работи Оберт Мпофу на пресконференция късно през нощта. "Опозицията ... вероятно е интерпретирала нашия опит за разбиране като слабост, изпитвайки нашата решителност , но правят голяма грешка".

Робърт Мугабе официално подаде оставка

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка, заяви председателят на парламента Джейкъб Муденда, цитиран от AFP. Той прочете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com