X
 
 

Нова криза в Зимбабве: Няма хартия и мастило за паспорти, нито регистрационни номера за колите

1275 0
photo of Нова криза в Зимбабве: Няма хартия и мастило за паспорти, нито регистрационни номера за колите
Снимка: Getty Images
Зимбабве остана без хартия и мастила за паспорти и без регистрационни табели за превозни средства. Това стана причина да се извият дълги опашки пред бюрата, в които се получават документите за самоличност и регистрационните табели. Това е още една илюстрация за отчайващия недостиг на американски долари в южноафриканската държава, предава Reuters.

Надеждите за икономически обрат по време на президентството на Емерсън Мнангагва, поел управлението през 2017 г. след държавен преврат, все още не са се материализирали. Зимбабвийците все още страдат от дефицит на американски долари, гориво, хляб и 15-часово спиране на тока.

Новоизбраният президент на Зимбабве призова към обединение

Победилият на първи тур на президентските избори в Зимбабве Емерсън Мнангагва благодари на своите привърженици за подкрепата и призова ...

Миналата седмица правителството на Зимбабве обяви временна си валута за единствено законно разплащателно средство в страната. Това сложи край на десетилетие, през което доларът беше официалната валута.

В паспортната служба в Хараре рано тази сутрин стотици хора чакаха още от 5 ч., за да попадат заявление за паспорт, които обаче ще бъдат заверени чак през 2022 г. Причината е, че специалната хартия и мастило, използвани за паспорти, трябва да се внасят, но чужда валута няма.

Ботуел Мхашу - един от хората на опашката, казва, че иска да избяга от икономическите трудности у дома и да отиде при по-големия си брат в Намибия. Той е подал заявление за паспорт през юни 2018 г. и е трябвало да получи документа 3 месеца по-късно. "Просто ми казаха, че паспортът ми не е готов, трябва да проверя отново през август. Не е честно", каза изпадналият в униние Мхашу.

През 2008 г. зимбабвийците спяха в паспортните служби, за да са първи на опашката за подаване на заявления, докато икономическа криза и хиперинфлация сринаха националната валута по времето на Мугабе.

В Зимбабве уволниха хиляди медицински сестри, стачкували за заплати

Няколко хиляди медицински сестри са уволнени в Зимбабве заради участието си в стачка за по-високи заплати, се казва в изявление на вице...

Обикновен паспорт струва 53 зимбабвийски долара (6,32 американски долара), а за експресно издаване на документа в рамките на 24 часа се дължат 318 зимбабвийски долара. Но такива документи не се издават с изключение на няколко висши служебни лица.

Работещи в Службата за общ регистър казаха, че има планове паспортите да се печатат в страната в печатница на централната банка, за да се преодолее ситуацията, при която за документите чакат повече от 50 000 души. Това ще стане, ако нужното оборудване бъде внесено от чужбина.

В службата по регистрация на автомобили в центъра на Хараре служители казаха на шофьорите, че не знаят кога ще има регистрационни табели, защото отделът още чака чужда валута от централната банка, за да плати на германски доставчик. "Не знаем кога ще имаме регистрационни табели, може би през септември", каза служител, пожелал анонимност. Министърът на транспорта Джоел Матица отказа да коментира ситуацията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...