Обявиха извънредно положение в Етиопия след оставката на премиера

2905
Обявиха извънредно положение в Етиопия след оставката на премиера

Властите в Етиопия обявиха въвеждане на извънредно положение в страната, ден след като министър-председателят Хайлемариам Десален подаде оставка, съобщи агенция Ройтерс.

Десален, който е и лидер на управляващата коалиция „Революционно-демократичен фронт на етиопския народ”, обяви оставката си в четвъртък. Причина са нестабилността в страната и нуждата от реформи.

Етиопия може да пусне на свобода стотици затворени заради протестна дейност

Главната прокуратура на Етиопия обяви намерение да амнистират 746 затворници, обвинени в съучастие в планирането на терористични атаки....

От началото на годината правителството освободи от арест около 6000 участници в опозиционни демонстрации и обеща да помилва още 746 затворници, обвинени в съучастие в подготовката на атентати.

Протестното движение в Етиопия беше провокирано от недоволството на селяните оромо от плановете за разширяване на границите на столицата Адис Абеба за сметка на присъединяване на земите им към територията на града.

Към оромо се присъедини етническата общност амхара, която протестира срещу несправедливата поземлена политика на правителството, контролирано от елита на народа тиграи.

От октомври 2016 до август 2017 в страната вече имаше извънредно положение. По време на масовите безредици през този период загинаха над 600 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com