ООН: Над 700 000 души са разселени заради войната в Судан

2045
ООН: Над 700 000 души са разселени заради войната в Судан
Снимка: Getty images

Повече от 700 000 души са разселени заради войната между генералите в Судан, която има тежки последици за цивилното население, заявиха представители на ООН, цитирани от АФП.

Стотици хора вече са загинали в боевете, но се появиха и нови тревоги, след като отделни етнически сблъсъци отнеха живота на най-малко 16 души в южната част на страната, а влиятелна група в източната част на страната, област, която досега не е засегната от войната, демонстрира подкрепа за армията.

Джо Байдън: Насилието в Судан е трагедия и трябва да спре

Насилието в Судан е трагедия и трябва да спре, каза днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес. Байдън съобщи, че е под...

Над 700 000 души са вътрешно разселени в резултат на сраженията, които продължават вече четвърта седмица - заяви в Женева Пол Дилън, говорител на Международната организация по миграция. "Миналия вторник броят им беше 340 000", добави той, цитиран от БГНЕС.

Все повече хора пресичат и границите, за да избягат от сраженията между армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместник, превърнал се в съперник, Мохамед Хамдан Дагло, който командва тежко въоръжените паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП).

Сраженията са съсредоточени в столицата Хартум, но в други райони, особено в западния регион на Дарфур, граничещ с Чад, също се водят тежки боеве.

Освен вътрешно разселените лица, други 150 000 души са избягали в съседни страни, съобщи в понеделник Агенцията на ООН за бежанците. Тези, които са останали във военните зони, са изправени пред недостиг на вода, електричество, храна и медицински грижи в страна, в която според ООН около една трета от населението се нуждае от хуманитарна помощ още преди началото на боевете.

ООН предупреждава за 800 хил. бежанци от Судан

Организацията на обединените нации предупреди, че повече от 800 000 души може да избягат от боевете и ужасните условия в Судан, чиято с...

Ръководената от чуждестранни сили евакуация по суша, море и въздух доведе до заминаването на хиляди други хора, много от които от Порт Судан, който досега е мирен. Но демонстрацията в понеделник в подкрепа на армията, на която някои призоваха да въоръжат цивилните, предизвика тревога в страната, която вече е белязана от история на етнически размирици. "Една армия, един народ", скандираха стотици протестиращи, принадлежащи към народа беджа.

Те също така призоваха "Не на преговорите", което е препратка към преговорите за примирие, които се провеждат от другата страна на морето в саудитския град Джеда между представители на армията и РСФ. Тези преговори, подкрепени и от Съединените щати, не доведоха до никакъв напредък, отбелязват от ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com