ООН: Смъртните присъди за поддръжниците на Морси са нарушение

41851
ООН: Смъртните присъди за поддръжниците на Морси са нарушение
Снимка: Getty Images/Guliver

Издадените 529 смъртни присъди на предполагаеми поддръжници на сваления президент на Египет Мохамед Морси са нарушение на международния закон за правата на човека, заявиха от ООН.

"Поразителният брой хора, осъдени на смърт по този случай, е без прецедент в историята. Масовото налагане на смъртни присъди след процес, изпълнен с процедурни нередности, е в нарушение на международния закон за човешките права", каза Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН за човешките права.

Присъдите бяха произнесени вчера след процес, продължил само два дни. Това предизвика критика на международно ниво, пише БГНЕС.

"Смъртна присъда може да наложена само след процедури, които отговарят на най-високо ниво за провеждането на справедлив съдебен процес. Масов процес за 529 души, продължил само два дни, няма как да покрие дори най-основните изисквания за справедлив съдебен процес. Точните обвинения срещу всеки ответник са неясни, тъй като те не бяха прочетени в съда", каза Колвил.

Адвокатите казаха, че са имали недостатъчен достъп до обвиняемите и че съдът не е разгледал съответните доказателства, предоставени от защитата, допълни той.

Източници от съдебния процес забелязват други процедурни нарушения, включително това, че съдията не назова всеки подсъдим по име или да се провери правното им представителство, както и неявяването на около 50 обвиняеми в съда, въпреки че са били в ареста.

Срещу подсъдимите има повдигнати редица обвинения, сред които членуване в незаконна организация движението "Мюсюлмански братя" на Морси, подбуждане към насилие, вандализъм, незаконни събирания и убийство на полицай.

Съгласно международния закон за човешките права, смъртно наказание може да бъде наложено само за "най-тежките престъпления", като убийство или умишлено убийство и "принадлежност към политическа група или участие в демонстрации, които не прескачат прага на "най-сериозните престъпления", каза Колвил.

Същият съд започна дело срещу още 700 предполагаеми поддръжници на Морси, включително срещу лидера на "Мюсюлмански братя".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com