ООН удължава присъствието си в Афганистан, талибаните доволни

1838
ООН удължава присъствието си в Афганистан, талибаните доволни
Снимка: Getty Images

Талибаните приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която официално се удължава присъствието на световната организация в Афганистан, въпреки че правителството на твърдолинейната ислямистка групировка продължава да не е признато от международната общност, съобщи БГНЕС. 

Резолюцията от четвъртък, в която се избягва употребата на думата "талибани", позволява на ООН да продължи работата си в Афганистан, който все още се задъхва от десетилетия на война и чиято икономика беше опустошена, след като групировката взе властта миналата година, е международната общност прекъсна помощта.

Решението за удължаване на срока на действие на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) беше прието с 14 гласа "за" и един "въздържал се" - от страна на Русия.

ООН все още не е признала избора на талибаните за пратеник в организацията, а резолюцията не дава на новото правителство международно признание.

Мисията включва няколко направления на сътрудничество - по хуманитарни и политически въпроси, както и по отношение на правата на човека, включително правата на жените, децата и журналистите.

"Смятаме удължаването на мандата на UNAMA за добра стъпка и искаме те да работят ефективно за решаването на хуманитарните и други проблеми в Афганистан", заяви пред АФП говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

"Ще се координираме и ще си сътрудничим с тях."

Създадена през 2002 г. мисия UNAMA има мандат за хуманитарна помощ, застъпничество за правата на човека и политическо и регионално сътрудничество.

До миналата година тя се стремеше също така да защитава цивилното население по време на конфликта и да подкрепя мирния процес.

"С този нов мандат Съветът отправя ясно послание: UNAMA има решаваща роля за насърчаването на мира и стабилността в Афганистан и за подкрепа на афганистанския народ, който е изправен пред безпрецедентни предизвикателства и несигурност", заяви посланикът на Норвегия в ООН Мона Юл, чиято страна изготви резолюцията.

Кризата се задълбочава

Талибаните призоваха Русия и Украйна за мир

Талибаните призоваха страните в конфликта в Украйна да разрешат проблемите си по мирен начин. От движението "Талибан", управляващо Афг...

Ситуацията със сигурността в Афганистан изглежда се стабилизира. Това се наблюдава месеци, след като талибаните завзеха властта на 15 август 2021 г. на фона на изтеглянето на водените от САЩ чуждестранни сили след 20-годишна война.

Но оттогава хуманитарната криза в страната се задълбочава.

ООН и други световни агенции за помощ заявиха, че повече от половината от 38-милионното население на Афганистан е изправено пред глад, тъй като зимата се проточва.

От 1979 г. насам в страната се води почти непрекъсната война, прекъсната само от първия режим на талибаните в периода 1996 - 2001 г.

В резултат на това тя е една от най-бедните страни в света, с малко изградена инфраструктура и младо население, травмирано от десетилетията на сражения.

Талибаните похитиха журналист на ВВС

Талибаните са похитили 9 чужденци, сред които журналисти, като един от тях е от ВВС, съобщи The Independent. По информация на изданието...

През януари ООН отправи най-големия си досега апел за оказване на помощ на една държава, като призова за 5 милиарда долара, за да се предотврати хуманитарна катастрофа.

Световните донори, ръководени от Вашингтон, настояват, че всяка чуждестранна помощ ще зависи от политиката на талибаните по отношение на правата на жените на образование и работа.

Откакто дойдоха на власт, талибаните наложиха редица ограничения за жените, въпреки че официални лица заявиха, че скоро средните училища ще бъдат отворени отново за момичета.

По-рано този месец Световната банка обяви хуманитарна помощ за Афганистан в размер на над 1 млрд. долара, като заяви, че парите ще бъдат предоставени на агенции на ООН и международни неправителствени организации, но ще останат извън контрола на талибаните.

Още: САЩ, ЕС и ООН притеснени от талибанското правителство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Тропически циклон в Мадагаскар взе жертви, стотици къщи са унищожени (ВИДЕО)

"Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка