X
 
 

Премиерът на Етиопия получи Нобеловата награда за мир

563 0
photo of Премиерът на Етиопия получи Нобеловата награда за мир
Снимка: Getty Images/Guliver
Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед. Това обяви току що в Осло Нобеловият комитет.

Премиерът на Етиопия Аби Ахмед сключи мирно споразумение с Еритрея.

Присъдиха Нобеловите награди за литература (ВИДЕО)

Полската писателка Олга Токарчук и Петер Хандеке от Австрия са носители на Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година. При...

Нобеловата награда за мир е връчена за усилията му да разреши конфликта на страната си с „горчивия си враг Еритрея“, съобщи Нобеловият комитет.

Аби беше отличен "за усилията си в постигане на мир и международно сътрудничество и по-специално за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", заяви журито.

На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия обявяват края на войната помежду си от две десетилетия. Развихрилият се мирен процес отваря отново посолства и граници, възстановя телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки, предаде БГНЕС.

Всичко се случва след като новият премиер на Етиопия Аби Ахмед обявява през юни, че правителството му оттегля претенциите си към спорната гранична територия.

Нобел за химия за разработката на литиево-йонната батерия (ВИДЕО И СНИМКИ)

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино спечелиха получават нобелова награда за химия. Тя им беше присъд...

Споразумението също така възстановява дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените нации отменя санкциите срещу Еритрея на 14 ноември.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители