X
 
 

Турция изпраща войски в Либия

3295 10
Турция изпраща войски в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver
Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия в полза на подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) при официално искане за военна подкрепа от Турция, съобщиха турски медии.

Парламентът проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше одобрен с категорично мнозинство.

Ще се сблъскат ли Турция и Русия в Либия?

В "Следващите 100 години" описах Турция като нововъзникваща регионална сила, която с течение на времето ще разшири сферата си на влияни...

Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха "За" резолюцията, докато 184 гласуваха "Против". Повечето от опозиционните депутати гласуваха срещу мандата.

Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

"Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора", се казва в мандата.

В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция.

Официалното либийско правителство се възмути от Арабската лига

Пратеникът на признатото от световната организация либийско правителство на националното споразумение (ПНС) в Арабската лига обвини бло...

Подготвяната нова офанзива на Анкара предизвика негативни реакции в региона. Египет осъди решението на турския парламент да разположи на войски в Либия, съобщи Reuters, като се позова на изявление на египетското външно министерство.

Изпращането на турски войски в Либия "може да се отрази негативно на стабилността в района на Средиземно море", изтъкна Кайро и призова международната общност спешно да реагира на това решение.

Припомняме, че на 21 декември парламентът ратифицира предложение за одобрение на меморандум за разбирателство (МР) относно сигурността и военното сътрудничество с Либия. Меморандумът за разбирателство за отбрана и сигурност беше подписан на 27 ноември между висшите държавни служители от две държави заедно с друга сделка за разграничаване на зоните на морската юрисдикция в Средиземноморието.

Споразумението обещава правна основа за съществено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, включително създаване на служби за отбрана в страните на други страни, обучение, разполагане на въздушни, наземни и военноморски превозни средства, провеждане на съвместни учения и разузнаване.

Анкара обмисля изпращане на войски в Либия

Турското правителство планира да внесе предложение за разполагане на войски в Либия. Очаква се инициативата да бъде внесена в кабинета ...

Това решение идва, след като базираният в Тобрук маршал Халифа Хафтар усили атаките срещу подкрепяното от ООН правителство в Триполи под ръководството на премиера Мустафа Файез Сарадж. След сделката за военно сътрудничество турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да обмисли изпращането на войски в Либия, ако признатото от ООН правителство в Триполи отправи такова искане.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Прав си 5, Боко е турски ибрикчия, както и руски ибрикчия! Ибрикчията си е ибрикчия!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ердоган : "Аз ще възстановя Османската империя " с подкрепата на моя приятел Бойко ... Либия е била 5 века под турско робство (колкото и България) ! "Моят приятел - президентът на Турция Ердоган, идваше на посещения в България за среща с мен" ! Бойко е ТУРСКИ ИБРИКЧИЯ !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  2, тъпако рублоеден, Турция не може да командва руски части, защото ИДИЛ са бандформирования на КГБ. Главорезът асад без руската помощ досега отдавна би правил компания на кадафи. Лика-прилика са си и каквото наредят от кремъл, туй е. “Битката” за Палмира е борба на намазани пехливани които разиграват театро. Доказателства. - http ://glavpost.com/post/27mar2016/blogs/81523-andrey-shipilov-a-kak виж още ›› -vy-uznali-tovarisch-pushkov.html
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тъпият Циклоп отново се плюнчи .
  : 7 !
 • ма много си КУХ 4.2 ма много си КУХ преди 2 седмици Профил на трол?
  Поредните хибридни подпръдювания на един русофобен ДЕБИЛ!
  : 10 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  4.2 Пак е Плювачът Циклоп, той е Главок - тъп, озлобен и гламав ! Дядката Циклоп - психара .
  : 4 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  който си търси белята, винаги я намира - справка ссср
 • Асад 2 Асад преди 2 седмици Профил на трол?
  Турция изпраща мюджитата на "ДАЕШ" от ИДИЛ в Либия наричайки ги свои войски...мнОоого наивно и глуповато...и там ще гризкат пак МОРКОВА на Русия!!!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  А Путя прави свирки на маршал Хафтар. Ще се сбият ли крокодилите баш авери?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Калмук Циклопа е това !
  : 3 !
Последно в Актуално