Висок риск от срив между САЩ и Египет

7242
Висок риск от срив между САЩ и Египет
Сегашната криза с египетското правителство достигна такова равнище, че вече застрашава дългогодишното ни приятелствот, предупредиха американски сенатори

Трима американски сенатори предупредиха, че рискът от срив в отношенията между САЩ и Египет никога не е бил толкова голям заради преследването на чуждестранни служители на неправителствени организации в Египет, сред които 19 американци, предаде Франс прес.

"Сегашната криза с египетското правителство достигна такова равнище, че вече застрашава дългогодишното ни приятелство", се казва в изявление на сенаторите републиканци Джон Маккейн и Кели Айот и на независимия им колега Джо Либерман. Отношенията между САЩ и управляващия Египет военен съвет са обтегнати откакто представител на съда обяви в неделя, че 44 души, сред които 19 американци и други чужденци, ще бъдат съдени по обвинение в незаконно финансиране на неправителствени организации и граждански сдружения в Египет.

Вчера друг републикански сенатор Линдзи Греъм предупреди, че е заложена на карта военната помощ от САЩ за Египет, която възлиза на 1,3 милиард долара годишно. В днешното изявление на сенаторите Маккейн, Либерман и Айот се подчертава, че подкрепата на Конгреса на САЩ за Египет, включително продължаването на финансовата помощ, е под въпрос. "Ако не бъде намерено бързо решение, се опасяваме, че американско-египетското партньорство сериозно ще пострада. Скъсване на отношенията ще е катастрофално, а рискът това да стане никога не е бил толкова висок", предупреждават тримата сенатори.

Те поискаха от Кайро да спре съдебните преследвания срещу американските служители на неправителствени организации, да им върне имуществото и да им разреши да напуснат страната. Съдебните действия срещу американци и други чужденци в Египет идват след обиска на офисите на 17 египетски и чуждестранни правозащитни и продемократични организации на 29 декември.

Сред тях са американските организации Национален демократичен институт, Международен републикански институт и Фрийдъм хаус, както и германската фондация "Конрад Аденауер". Тези организации са обвинени в учредяване на филиали на международни организации в Египет без разрешение от египетското правителство и в получаване на незаконно финансиране от чужбина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com