40 години след войната: Аржентина си поиска Фолкландските острови от Великобритания

2625
40 години след войната: Аржентина си поиска Фолкландските острови от Великобритания
Снимка: Getty Images

Спорът за суверенитета на Фолкландските острови се разрази отново - 42 години след кратката война между Аржентина и Великобритания.

Аржентина си иска островите, но с дипломация

Министерството на външните работи на Аржентина направи изявление, в което поиска от Лондон да започне отново преговори за спорната територия. В публикуваното на 3 януари съобщение южноамериканската страна заяви, че възнамерява да възстанови суверенитета си над островите и смята това да стане по дипломатически път.

Според Буенос Айрес това е "единственият възможен начин да възстанови упражняването на правата си".

Още: Едва дойде и се започна: Протест срещу новия президент на Аржентина

"191 години след незаконната окупация на Малвинските острови (така се наричат Фолкландските острови - бел. ред.) правителството и народът на Аржентина отново потвърждават своите законни и неотменими права на суверенитет върху Фолкландските острови, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови и прилежащите им морски зони. В тази рамка аржентинското правителство желае да поддържа зрели отношения с Обединеното кралство, които включват съдържателен и конструктивен диалог по всички въпроси от взаимен интерес с оглед на изграждането на климат на доверие, благоприятстващ възобновяването на преговорите", обявиха от новото аржентинското правителство на президента Хавиер Милей.

В изявлението си министерството на външните работи в Буенос Айрес настоя, че иска да възобнови преговорите, за да "намери възможно най-скоро мирно решение на спора за суверенитет, свързан с въпроса за Малвинските острови", пише Daily Express.

Още: "Пари няма". В Аржентина започва шокова терапия

Историята

Фолкландските острови са британска задморска територия, разположена на архипелаг в Южния Атлантически океан, на около 483 км източно от крайбрежието на Южна Америка, 1080 км западно от британската територия Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови (скалите Шаг) и 940 км северно от остров Елефант в Южните Шетландски острови, Антарктика. Островната група е с вулканичен произход, като се отличават два по-големи острова – Западен Фолкланд и Източен Фолкланд.

Още: Снимка на раздора. Скандал между Аржентина и НАСА заради снимка от Космоса

Островите са обект на вековен спор между Аржентина и Великобритания. Втората окупира Фолкландските острови през януари 1833 г., а 150 години по-късно Аржентина се опитва да си върне териториите със сила. Това предизвиква хаос в коридорите на консервативното правителство на Маргарет Тачър и впоследствие довежда до военен конфликт между двете държави през 1982 г., наречен Фолкландска война. Войната е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение, но Аржентина не се отказва официално от претенциите си.

Наскоро британският премиер Риши Сунак заяви чрез говорителя си, че "няма съмнение", че Фолкландските острови са британски и че Лондон активно "защитава правото на самоопределение на жителите на Фолкландските острови".

През 2013 г. жителите на островите гласуваха с огромно мнозинство за оставането им като отвъдморска територия на Обединеното кралство, като 99,98% от хората подкрепиха предложението.

Още: Аржентина: Един от козовете, на които Зеленски залага (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка