9 неща, с които ще запомним Барак Обама

4585
9 неща, с които ще запомним Барак Обама
Снимка: Getty Images/Guliver

След броени дни изтича 8-годишният мандат на Барак Обама. Неговото място ще заеме политическата му противоположност Доналд Тръмп, който ще седне на президентския стол на 20-ти януари. С какво ще запомним Обама?

Ако историците трябваше да напишат само едно нещо за Барак Хюсеин Обама, те вероятно щяха да отбележат, че след 143 години робството в Щатите е напълно премахнато, с избирането на чернокожия сенатор на Илинойс за държавен глава на страната, пише БГНЕС.

Обама ще направи прощалното си обръщение на 10 януари

Американският президент Барак Обама ще направи прощалното си обръщение на 10 януари, съобщи Ройтерс. Разбирам тази реч като начин да ...

През първия си мандат президентът завари криза на пазара за имоти и финансов срив на Уолстрийт. Той се изправи пред една паникьосана икономика и застана срещу идеологическата опозиция на фискалните стимули, удължавайки държавни разходи до 831 млрд. долара и осигуряване на добър баланс за икономиката.

За жалост политическите и социални трусове от този финансов катаклизъм още се усещат.

Съобщението за убийството на Осама бин Ладен навярно е едно от изявленията на Обама, които светът ще запомни завинаги. Тези му думи донесоха успокоение за много хора, но предизвика и гнева на обществеността заради невъзможността на могъщата страна да опази човека, отговорен за атаките от 11-ти септември.

Много от законодателните мерки на отиващия си държавен глава не минаха през Сената, въпреки че той се бори със зъби и нокти за по-миротворна Америка.

Най-запомнящи се бяха исканията да се заключи затвора в Гуантанамо и да се въведе по-строг контрол върху притежанието на оръжие – бичът на голямата държава, заливана всяка година от стрелби на обществени места.

Тръмп ще отмени 70% от указите на Обама

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп възнамерявал да отмени около 70% от указите, подписани от действащия все още държавен гла...

Повече от две десетилетия САЩ се опитва да увеличи санкциите и тайните операции срещу получаването на ядрено оръжие на Иран. Само преди броени дни допълнителните данъци бяха възобновени, което ядоса Иран и доведе до редица международни дебати и срещи на върха.

Един от големите тестове за президента беше участието на САЩ във войната в Сирия. Дори когато Башар Асад се закани да използва химически оръжия, а хиляди цивилни бяха убити, той отхвърли призивите да се оттегли от конфликта. Сирия вероятно ще бъде в криза години напред. Критиците спорят дали и доколко е била успешна външната политика на държавния глава.

Докато Буш не обръщаше кой знае какво внимание на изменението на климата, Барак Обама беляза мандата си с прилив от законодателни мерки в полза на околната среда, предлагайки редица мерки за опазване на горите, водите, морските екосистеми, за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Той се опита да съхрани за по-дълго и ледниците на Аляска, втурвайки се към ратифициране в Париж на ново международно споразумение за климата.

Ключова бе още една реформа – тази за универсално здравеопазване и максимално улеснен достъп до медицински грижи. За целта бяха удължени здравните застраховки на милиони граждани.

Голямо историческо значение има и посещението в Куба, което даде надежди за приятелство и партньорство между двете съседни държави. Обама се опита да затвърди добрите отношения и със страните от Латинска Америка - той стисна ръката на Уго Чавес, на никарагуанския президент Даниел Ортега и посети гроба на популярен салвадорски свещеник, убит от американските „ескадрони на смъртта“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com