Адвокатът на Асандж заяви, че се опасява за здравето му

1513
Адвокатът на Асандж заяви, че се опасява за здравето му
Снимка: Getty Images / Guliver

Здравословното състояние на основателя на организацията "Уикилийкс", Джулиан Асандж, който вече шест години се намира в посолството на Еквадор в Лондон, буди сериозно безпокойство. Това съобщи в петък в интервю за американския телевизионен канал ABC, един от адвокатите на Асандж, Дженифър Робинсън.

"Аз съм много загрижена за самочувствието му и за непоправимите щети, нанесени върху здравето му", каза тя. Според Робинсън, екипът от адвокати на 47-годишния Асандж вече се опитва да му осигури медицинска помощ в най-близко бъдеще.

Съвсем скоро Асандж може да бъде изгонен от посолството на Еквадор в Лондон

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж може би ще трябва да напусне посолството на Еквадор в Лондон. Причината - еквадорският президен...

В края на март властите в Еквадор лишиха Асандж от достъп до интернет и други средства за комуникация. Те обясниха това с неспазване от негова страна на писменото обещание, направено в края на миналата година, според което Асандж се ангажира да не разпространява послания, които сами по себе си са намеса в делата на други страни.

Робинсън сравнява положението на своя клиент с това на затворник в единична килия. "Той практически е в изолатор поне през последните четири месеца", каза адвокатът, като посочи, че подобна ситуация не може да не се отрази на неговото здраве.

Адвокатът също така изрази загриженост относно публикуваната в пресата информация, според която еквадорските власти обмислят възможността в бъдеще да откажат да дадат убежище на Асандж. "Ние сме озадачени от спекулациите и медийни съобщения, в които източници от еквадорското правителство говорят за неизбежния край на предоставянето на убежище и закрила", отбеляза Робинсън.

В интервюто, тя също така за пореден път отхвърли твърдението, че източникът, който предал на Уикилийкс електронна кореспонденция, открадната от хакери от системите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, е бил уж представител на Русия. Според Робинсън Асандж многократно е заявявал публично, че "източникът на информация не е руската държава". Той продължава да се придържа към тази позиция, каза адвокатът.

Еквадор може скоро да предаде Джулиан Асандж на Великобритания?

Еквадор планира в най-скоро време да предаде основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж на британските власти, написа в своя Twitter главни...

Ситуацията около Асандж

На 27 юли представител на британското правителство заяви, че Лондон и Кито се водят преговори за по-нататъшната съдба на Асандж. В същия ден, президентът на Еквадор Ленин Морено каза, че Асандж в крайна сметка ще трябва да напусне посолството на неговата страна в Обединеното кралство. Морено подчерта, че Кито търси от Лондон гаранции, че животът на основателя на „Уикилийкс“ няма да бъде застрашен.

През 2012 г. Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да се избегне екстрадиране в Швеция, където е била издадена заповед за задържането му във връзка с твърдения за "принуждаване към извършване на действия от сексуален характер и посегателство", както и изнасилване. Асандж изрази опасения, че властите в Швеция може да го депортират в САЩ, където го грози затвор и лишаване от свобода до 35 години или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи от Държавния департамент. Основателят на "Уикилийкс" отхвърля тези обвинения и ги нарича политически мотивирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com