Американците или руснаците са по-отзивчиви?

4942
Американците или руснаците са по-отзивчиви?
Снимка: Thinkstock

На публикуваното по-долу видео можете да видите един и същ експеримент, проведен от руски младежи и в САЩ, и в Русия.

Човек моли хора от улицата за помощ - казва им, че телефонът му се е развалил, а в същото време чака приятел, който закъснява. Моли ги да се свърже с тях от техния мобилен.

Колко опасна е терористичната групировка "Боко харам"

Европейците се информираме що-годе добре за случващото се в Сирия и Ирак, в частност за териториалното разрастване на „Ислямска д...

Повечето американци веднага се отзовават. Щатските граждани или не допускат, или пренебрегват страха си, че молещият ги за помощ би могъл да открадне телефона им.

Докато болшинството от руснаците, не че не искат да помогнат, но очевидно изпитват прекомерно недоверие към непознатите и се страхуват да им помогнат.

Повечето от подложените на експеримента руски граждани предпочитат да се престорят, че не забелязват човека, който ги моли за помощ, вероятно страхувайки се, че може да им навреди.

Във втората част от ескперимента човек застава пред супермаркет, спира хората и ги моли да му закупят нещо сладко, обяснявайки им, че няма пари в себе си, а е със захарен диабет и не се чувства добре.

Къде по света усещането за корупция е най-голямо?

Според хората, които живеят в съответната държава, Литва е най-корумпираната страна в света. Това гласи проучване на „Галъп Интер...

Почти всичките американци или предлагат бонбон на молещия ги за помощ, или направо влизат в магазина и му купуват нещо сладко. Докато пред руския магазин отговорът на на въпроса: „Извинете, може ли да ви помоля за помощ?“ почти винаги е отрицателен.

В третата част от експеримента руснак, преструващ се на турист, пита американски граждани по улиците на Маями дали в щатските медии са чували да се говори негативно за руснаците като народ изобщо. В повечето случаи отговорът е отрицателен. Докато човек, преструващ се на американски турист в Санкт Петербург, почти винаги получава положителен отговор, след като задава абсолютно същия въпрос.

„Има много добри и любезни хора в Русия. Но ние наистина не можем да си обясним защо толкова много хора, поставени в една и съща ситуация, са безразлични, когато някой е попаднал в беда и ги моли за помощ,“ казват младежите в края на видеото.

„Ние сме родени в Русия и обичаме страната си. Правейки тези експерименти, ние не целим да обидим или засегнем когото и да било. Но очевидно има някакъв проблем в нашата страна, за който ние не можем да затворим очите си. Надяваме се, че някой ден хората ще бъдат по-отговорни към чуждите проблеми“, е заключението на младежите, провели експеримента.

Новият директор на МAE твърди, че Турция се нуждае от още ядрени мощности

Турция се нуждае от перманентен и последователен публичен дебат за атомната енергия, според главата на Международната агенция за енерге...

Използван източник: Rakamakafo, YouTube.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com