Американците са против САЩ да се месят в чужди дела

25589
Американците са против САЩ да се месят в чужди дела
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от половината американци смятат, че САЩ не трябва да се намесват в делата на други държави. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователския център "Пю", предаде БГНЕС.

Според разпространените във вторник резултати от проучването, озаглавено "Мястото на Америка в света - 2013 г.", рекордните 52 процента от американците са съгласни, че САЩ "би трябвало да се занимават със собствените си дела и да позволят на другите страни сами да решат проблемите си". На противоположното мнение са само 38 на сто от анкетираните. Останалите 10 процента са се въздържали от отговор.

На въпрос "дали САЩ са станали по-влиятелни и могъщи през последните 10 години", положителен отговор са дали само 17 процента от участниците в проучването. 53 процента от анкетираните смятат, че положението е точно обратното, а останалата част се въздържат.

В цялата история на това социологическо проучване, което се провежда от 1964 г., никога на този въпрос не са отговаряли положително по-голямата част от американците.

70 на сто от анкетираните смятат, че САЩ вече не се ползват с такъв респект, на какъвто са се радвали преди.

Според експерти от Съвета за международни отношения, най-големи щети на репутацията на САЩ в света, според американците, е нанесла позицията на администрацията на президента Барак Обама по конфликта в Сирия. Освен това песимизмът на американците по отношение на перспективите на външната политика на САЩ е резултат от намесата във войните в Ирак и Афганистан, както и във въоръжения конфликт в Либия.

Изследването е проведено между 30 октомври до 6 ноември и в него са участвали повече от 2000 американци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка