Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американки обвиниха треньори по таекуондо в секс тормоз

08 май 2018, 08:40 часа • 1295 прочитания

Четири американски спортистки внесоха жалба срещу Американския олимпийски комитет и Американската федерация по таекуондо, които обвиняват, че са прикрили сексуалното насилие от страна на треньори, на което те са били жертви. Според спортистките, въпросните двама треньори били добре известни като "сексуални хищници", предаде БГНЕС.

Хайди Гилбърт, Манди Мелун, Амбър Мийнс и Габи Джослин са внесли иска пред съд в Колорадо за „две десетилетия сексуални злоупотреби и експлоатация в американската федерация по таекуондо от страна на ръководители, треньори и ментори, които е трябвало да ги защитават.

В иска се цитират бившия треньор на олимпийския отбор по таекуондо Джийн Лопес и неговия брат Стивън – двукратен олимпийски шампион. Американският център за сигурен спорт /Center for SafeSport/ е спряла до живот Джийн Лопес от всякакво участие в световно първенство по таекуондо, а Стивън Лопес е с временна забрана докато трае разследването.

Манди Мелун, която двукратна световна шампионка, през 2007г. сне оплаква, че 10 години по-рано, когато е била 15-годишна, е била изнасилена от Джийн Лопес по време на Световното първенство в Египет. Нито Американският олимпийски комитет, нито федерацията по таекуондо са взели под внимание оплакването й. Джийн Лопес и брат му са били защитени и са им били поверени високи постове, казва тя. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес