Американският Конгрес прие закон, защитаващ еднополовите бракове

2358
Американският Конгрес прие закон, защитаващ еднополовите бракове
Снимка: Getty Images/Guliver

Конгресът на САЩ одобри окончателно закон, осигуряващ федерална защита на еднополовите бракове, предаде БТА. Мярката ще влезе в сила, след като бъде подписана от президента Джо Байдън. Това е формалност, тъй като Байдън се ангажира да направи това незабавно, отбелязва АФП.

Законът бе прокаран от Демократическата партия на президента поради опасения, че Върховният съд, доминиран от консерваторите, ще ограничи правата на хомосексуалните. Камарата на представителите одобри днес мярката с 258 гласа "за" при 169 "против". Всички демократи, но само 39 републиканци, подкрепиха закона. 169 представители на опозиционната партия гласуваха против, а един се въздържа.

Сенатът на САЩ гласува за защита на еднополовите бракове

Сенатът на САЩ прие исторически законопроект за защита на еднополовите бракове, като законодателите от двете партии се опитаха да предо...

Сенатът на САЩ вече одобри закона, наречен Закон за уважение на брака, миналата седмица. Законодателният акт е приет с цел да послужи за опора на решението на Върховния съд на САЩ, с което се легализират еднополовите бракове в национален мащаб, известно като Объргефел срещу Ходжис. Той ще позволи на федералните власти и на отделните щати да признават еднополовите бракове и браковете между представители на различна раса, ако те са законни в щатите, в които са сключени. Законът обаче въвежда отстъпки по отношение на религиозни групи и институции, които не подкрепят подобни бракове.

Мярката ще измени американски закон от 1996 г., наречен Закон за защита на брака, в който освен всичко друго се отказват федерални облекчения за еднополовите двойки. Новият закон забранява на отделните щати да отказват да признаят валидността на брак, сключен извън даден щат, въз основа на пол, раса или етнически произход. Върховният съд обяви забраната за бракове между представители на различни раси за противоконституционна през 1967 г.

Новото законодателство обаче няма да забрани на отделните щати да възпрепятстват еднополови бракове и бракове между представители на различни раси, ако Върховният съд им разреши да го правят. Новият закон гарантира също, че религиозни организации няма да бъдат принуждавани да осигуряват стоки или услуги за какъвто и да било брак и ги защитава от отказ от данъчни облекчения или други привилегии заради отказа им да признаят еднополови бракове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка