Американският министър на финансите предупреди Конгреса за заплаха от дефолт

5375
Американският министър на финансите предупреди Конгреса за заплаха от дефолт
Снимка: Getty Images/Guliver

Финансовият министър на САЩ г-жа Джанет Йелън предупреди Конгреса за заплахата от дефолт и придружаващите го "непоправими щети" за икономиката на страната, ако таванът на държавния дълг не бъде вдигнат след 31 юли или лимитът на заемите не бъде спрян. Тя изпрати съответното писмо до ръководството на законодателния орган на страната. Йелън припомни, че в момента таванът на държавния дълг е замразен до 31 юли, така че при липса на действия на 1 август нивото на дълга ще достигне законодателно установената максимална стойност. "Ако до понеделник, 2 август 2021 г., Конгресът не предприеме действия за замразяване или повишаване на тавана на дълга, Министерството на финансите ще трябва да започне да предприема някои допълнителни спешни мерки, за да предотврати неизпълнението на задълженията на САЩ", предупреди тя, цитирана от ТАСС.

В същото време Йелън отбеляза, че ако таванът на държавния дълг не бъде замразен или увеличен до 1 октомври, когато в САЩ започва новата финансова година, способността на правителството на САЩ да плаща дълговете си може да бъде сериозно подкопана заради значителни бюджетни разходи. Според Йелън неизпълнението на задълженията "ще причини непоправими щети на американската икономика и икономическото положение на всички американци". Тя припомни, че „дори само заплахата от неизпълнение вече е навредила на американската икономика в миналото, когато през 2011 г. кредитният рейтинг на САЩ беше понижен за първи път в историята. „Поради тази причина никой президент или финансов министър от никоя партия никога не е мислил за неизпълнение от страна на Съединените щати на някое от задълженията си“, добави министърката и призова законодателите да предприемат действия „възможно най-скоро“.

За пръв път жена стана финансов министър на САЩ

Сенатът на САЩ одобри Джанет Йелън, номинирана от президента Джо Байдън, за поста министър на финансите на страната, предаде БГНЕС. В ...

В същото време говорителката на Белия дом Джен Псаки призова да не се изпада много-много в тревога. "Това писмо е стандартна практика за министъра на финансите да подновява тавана на националния дълг в края на месеца. Това не е същото като неизпълнение, което никога не се е случвало в историята на Съединените щати и със сигурност би било катастрофално събитие . Говорим за времето за повишаване или удължаване на тавана на дълга", каза тя на редовен брифинг за журналисти, отговаряйки на въпроса дали Белият дом ще настоява законодателите да действат възможно най-бързо след писмото на Йелън. Псаки добави, че Белият дом очаква "Конгресът да действа бързо", но подчерта, че няма да "поставя нов срок". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com