Американските мъже страдат от липса на приятели

5906
Американските мъже страдат от липса на приятели
Снимка: iStock/Guliver

След продължителен период на социална изолация американците изтупват прахоляка от социалните си календари. Но докато американците се опитват да възстановят и да се свържат отново, проучване на Центъра за изследване на американския живот, установява, че социалният пейзаж е далеч по-неблагоприятен от преди.

През последните три десетилетия броят на близките приятели американците спадна рязко.

Изолацията роди нова тенденция – връщане при бивши гаджета

Социалната изолация, в която сме принудени да живеем, отприщи нова тенденция на съживяване на приключили връзки. Все повече жени и мъже...

Тази рецесия на приятелството е особено лоша за мъжете . Процентът на мъжете с поне шестима близки приятели е спаднал наполовина от 1990 г. насам, от 55 на 27 процента. Проучването също така установи, че процентът на мъжете без близки приятели е скочил от 3 на 15 процента, което е петкратно увеличение.

Самотните мъже се справят най-зле. Всеки пети американски мъж, който не е женен и не е в романтична връзка, съобщава, че няма близки приятели, пише National Review.

Дори мъжете с няколко близки приятели не са в отлична форма. Когато става въпрос за нашите социални кръгове, размерът има значение. Американците с един близък приятел не са по-малко самотни или изолирани от тези без близки приятели. А тези с няколко близки доверени лица са само малко по-добре. За тези с трима или по-малко близки приятели самотата и изолацията са доста често срещани преживявания: Повече от половината казват, че са се чувствали така поне веднъж през последните седем дни.

Лошите новини не свършват дотук. Мъжете не само имат по-малки кръгове на приятелство, но и съобщават, че са по-малко емоционално свързани с приятелите, които имат. И мъжете, и жените се възползват от развитието на силни емоционални връзки с приятелите си, но жените са по-успешни в установяването на този тип взаимоотношения. Проучването установява, че жените съобщават за много по-високи нива на емоционална ангажираност и подкрепа от своите приятели. Този тип интимност има значение. Американците, които получават редовна емоционална подкрепа от приятелите си, са далеч по-малко склонни да съобщават, че се чувстват тревожни или сами, отколкото тези, които не го правят, и това е вярно независимо от това колко приятели имат.

Как се справяте със самотата, според зодиака

Да бъдеш неженен е щастлив аспект, който много хора постепенно започват да харесват, защото нека си признаем, отношенията могат да стан...

Едно често обяснение защо мъжете са по-малко способни да развиват и поддържат близки отношения е, че традиционните норми на мъжественост правят задачата за изграждане и поддържане на здравословни приятелства по-трудна. В сравнение с жените, мъжете се чувстват по-неудобно да споделят чувствата си, да са уязвими или да търсят емоционална подкрепа от своите приятели. Въпреки че може да има малко истина в това, историята е по-сложна. По-младите мъже, които са много по-склонни да отхвърлят традиционните представи за мъжественост , се борят най-много с развиването на трайни социални връзки.

Изследванията показват, че „жените са склонни да инвестират повече в поддържане на приятелството си“, отколкото мъжете. В неотдавнашно интервю психотерапевтът и автор Робърт Гарфийлд предложи на мъжете да „скрият приятелствата си“,да ги ползват рядко. „Много хора казват, че се виждат или говорят с най-добрите си приятели на всеки две или три години и „ние просто продължаваме там, откъдето сме спрели “. Това може да е вярно. Но през годините мъжете се отричат от ползата, която по-редовният контакт може да им осигури.

Действат и структурни фактори. В изследователски проект за 2019 г. с моя колега Райън Стрийтър, пише авторът Даниел Кокс, установихме, че по-високите нива на самота сред 40-годишните се дължат главно на по-ниско религиозно участие, по-ниски нива на бракове и по-голяма географска мобилност. След като отчитаха тези фактори, 40-годишните не са по-самотни от поколението на бейби бума. Ако мъжете средно се женят по-късно от жените и са по-малко свързани с религиозни общности , това може допълнително да влоши празнината в приятелството.

Окончателно обяснение може да се намери в промените на работното място. Най-често американците развиват близко приятелство на работа. Повечето мъже и жени казват, че са създали близко приятелство по време на работа. Но тъй като американците работят по-дълго време , сменят работата по-често и все повече избягват да идват в офиса, създаването на приятелства на работното място може да се окаже по-трудно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка