AP: Русия продължава да печели по над 1 милиард долара месечно от износа за САЩ

6991
AP: Русия продължава да печели по над 1 милиард долара месечно от износа за САЩ
Снимка: iStock

Шест месеца след нахлуването в Украйна, Русия прави по над 1 милиард долара всеки месец от търговия със Съединените щати. Това пише американското издание на Assosiated Press.

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън бе обещал да "донесе болка" на руския си колега Владимир Путин, нанасяйки му "съкрушителен удар" чрез търговски ограничения на водка, диаманти, бензин. Въпреки това от февруари насам в американските пристанища са пристигнали над 3600 пратки с дървен материал, метали, каучук, нефт и други стоки.

Русия изгаря всеки ден газ за милиони, които можеше да вземе от Германия и вреди на Арктика

Докато разходите за енергия в Европа растат, Русия изгаря големи количества природен газ, сочи анализ, споделен с BBC News. Експертите ...

Това е почти два пъти по-малко от търговския оборот между двете страни през същия период на 2021 г., който тогава е бил около 6000 партиди. Въпреки това е ясно, че американските власти не планират, например, да забранят доставките на руски торове, от които за изминалите шест месеца са пристигнали 100 пратки. А забраненият петрол и газ от Русия продължават да се вливат в американските пристанища заради периода на "успокояване", позволяващ на компаниите да спазват съществуващите договори.

От Русия продължава да се внася важното съединение уранов хексафлуорид, което не подлежи на санкции и носи милиони долари на руската държавна компания АО "Тенекс". Съединените щати също така купуват селскостопански продукти и хранителни стоки. По-специално, американските сладкари внасят продукти от Русия, както и любимите сладкиши на руските имигранти, произведени от фабриката "Красный Октябрь". На всеки няколко седмици от Русия пристигат пратки с елда, сушени плодове и шоколад.

В действителност, пише изданието, никой не е очаквал търговията да спре след инвазията на Русия. Забраната на вноса на определени артикули вероятно ще нанесе повече вреди на засегнатите сектори в САЩ, отколкото в Русия. „Когато налагаме санкции, това може да наруши световната търговия. Затова нашата работа е да помислим кои санкции оказват най-голямо въздействие, като същевременно да се позволи на глобалната търговия да продължи да работи“, коментира пред изданието посланик Джим О’Брайън, който ръководи Службата за координация на санкциите на Държавния департамент.

ОЩЕ: За 6 месеца война Путин е загубил над 16 млрд. долара, самолетите отделно 

Експертите казват, че световната икономика е толкова преплетена, че санкциите трябва да бъдат ограничени по обхват, за да се избегне покачването на цените на и без това нестабилния пазар. Така, докато едни от вносителите от САЩ търсят алтернативни материали извън Русия, други посочват, че просто нямат избор. Например, по отношение на дървесината, гъстите брезови гори в Русия дават толкова твърда и здрава дървесина, че повечето американски дървени мебели за училищата и голяма част от домашните подови настилки са направени тъкмо от нея.

Как Русия възобнови износа на диаманти за Европа въпреки санкциите

Русия е възобновила износа на диаманти въпреки действащите западни санкции. Санкционираният руски гигант "АЛРОСА" – лидер в света...

Освен това в редица случаи произходът на продуктите, изпратени от руски пристанища, може да бъде труден за разпознаване. Така например, американските енергийни компании продължават да внасят петрол от Казахстан през руските пристанища, въпреки че този петрол понякога се смесва и с руски. Търговски експерти предупреждават, че руските доставчици са ненадеждни, а непрозрачните корпоративни структури на повечето големи руски компании затрудняват да се определи дали те имат връзки с Кремъл.

„Общо правило е: когато имате санкции, ще имате и всякакви тъмни схеми и незаконна търговия“, казва руският икономист Константин Сонин, преподавател в Чикагския университет. „Но все пак санкциите имат смисъл, защото въпреки че не можете да убиете 100% от приходите, можете да ги намалите.“

Много американски компании избраха да прекратят търговията с Русия. Производителят на бири Coors, например, върна пратка хмел на държавна руска компания през май като част от ангажимента си за спиране на целия бизнес с Руската федерация, каза говорителката на Molson Coors Beverage Co. Дженифър Мартинез.

Русия и САЩ никога не са били големи търговски партньори, така че санкционирането на вноса е само много малка част от ответната стратегия, пояснява изданието. Ограниченията върху износа от САЩ – по-специално на технологии – причиняват повече щети на руската икономика, а санкционирането на Руската централна банка замрази достъпа на Русия до приблизително 600 милиарда долара във валутните резерви, съхранявани в САЩ и Европа.

ОЩЕ: Половин година война в Украйна: На Москва ѝ се привиждат навсякъде русофоби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка