Половин година война в Украйна: На Москва ѝ се привиждат навсякъде русофоби

7407
Половин година война в Украйна: На Москва ѝ се привиждат навсякъде русофоби
Снимка: Pixabay

На 24 август се навършват точно 6 месеца откакто Русия нахлу в Украйна, отприщвайки кървава война. Кои бяха някои от по-важните събития, които проследихме през тези дълги седмици на разрушения и човешки жертви:

Превземаме Киев за три дни?

От самото начало на нахлуването руските войски атакуваха северните райони на Украйна с цел окупиране на столицата Киев. Руснаците планираха да превземат Киев само за два-три дни, а към града се точеше дълга колона от танкове на протежение от 64 км, която трябваше да смаже съпротивата и да превземе най-важния град в Украйна.

Руските планове бяха осуетени, след като украинските защитници започнаха системно да пресичат пътищата им за доставка, устройвайки им засади. Руските войски напуснаха Киевска и Черниговска област в края на март, но оставиха след себе си истински погром навсякъде откъдето минаха - особено в киевските предградия Ирпен, Буча и Гостомел, където и досега техните зверства се разследват от международни организации. Зловеща пустош, хиляди избити мирни хора, част от които е трудно да бъдат идентифицирани, масови гробове и разграбване на имущество бележат пътя на руския войник. 

Крайцерът "Москва" и славният му път към дъното

На 12 април крайцерът "Москва", гордостта на руския Черноморски флот, беше поразен от украински ракети "Нептун". Министерството на отбраната на Русия дълго отрича станалото, наричайки го инцидент заради пожар. Според поредица от официални съобщения на Кремъл флагманът твърдо оставаше на вода, беше уж теглен на буксир към близкото пристанище, екипажът му се оказваше невредим и като цяло ситуацията биваше овладявана многократно. В крайна сметка обаче Русия се видя принудена да признае очевидното - крайцерът потъна, но близките на повечето загинали матроси и досега не могат да стигнат до истината, а членовете на екипажа се водят безследно изчезнали. Украйна пък пусна пощенска марка с украински войник, показващ среден пръст на потъналия кораб. Марката бе разграбена за часове от пощенските клонове в страната. 

Източник: Facebook

Епопеята със Змийския остров

Змийският остров в Черно море стана известен с фразата "Русский военный корабль иди на х.й", произнесена от украински граничар. Руснаците овладяха малкия, но стратегически важен остров и го държаха в продължение на седмици. От началото на май Въоръжените сили на Украйна започнаха да атакуват острова с дронове "Байрактар", а също и корабите, които снабдяваха руския гарнизон там. В крайна сметка на 30 юни Русия обяви, че напуска острова "в знак на добра воля", след като украинската армия успя да осъществи масиран обстрел с гаубици и да убие доста руски войнции там. В началото на юли украинските военни отново издигнаха там украинското знаме.

Ужасът в Мариупол

Градът на брега на Азовско море преживя зловеща блокада и на практика бе сринат почти със земята. В студените зимни месеци жителите на обкръжения Мариупол оцеляваха доколкото можеха в мазетата на сградите - с вода се снабдяваха от радиаторите на жилищата си или като топяха сняг, за храна често им служеха уловени гълъби. От града, наброявал преди войната 400 хил. души, хиляди избягаха, голям брой бяха насилствено депортирани в Русия, минавайки преди това през сдобилите се със страшна слава филтрационни лагери, над 20 хил. души са загиналите, за които се знае поне нещо. А ето как днес оцеляват останалите там хора:

ОЩЕ: Гавра: В Мариупол населението си взема колективни душове под звуците на руската пропаганда (ВИДЕО)

ОЩЕ: Руските окупатори организираха "Игри на глада" за жителите на Мариупол (ВИДЕО и СНИМКИ)

Три месеца атаки на един завод  

Металургичният комбинат "Азовстал" край Мариупол бе отбраняван три месеца от украински военнослужещи - бойци от полка "Азов", морски пехотинци и военни от други части. Руските сили го бомбардираха включително със фосфорни бомби докато в подземията се криеха и много цивилни. В средата на май след като самият Мариупол вече бе окупиран от руските сили, над 2400 украински бойци излязоха от завода след споразумение, огласено от източници от украинското разузнаване, съгласно което те трябваше да бъдат разменени срещу пленени руски войници. Към момента те са държани в затвори главно на територията на т.нар. Донецка република и Русия подготвя публичен трибунал срещу тях.

Ни напред, ни назад - докога?

След като руската армия успя да превземе цялата Луганска област, сривайки Северодонецк и Луганск, напредъкът ѝ спря. От почти месец фронтовата линия не помръдва и в Донецка област руската армия буквално спря да напредва - украинците успяха да влязат в Херсонска област, но няма тяхна мащабна офанзива. Има обаче изключително ефективно използване на западни оръжия като комплексите за залпов огън HIMARS - с разрушения на логистични линии на руснаците, като например мостовете над Днепър, което поставя под напрежение руските войски в Херсон, защото надвисва опасността те да не могат да бъдат редовно снабдявани с необходимото и в един момент да станат много уязвими за пехотна атака.

Показателно е какво се случва в Крим - успешните удари там, пример е летище "Саки", определено променят курса на войната. Руснаците вече трябва да се пазят и да внимават повече за тила си, което не се случваше, когато тръгнаха масирано да превземат Донбас (Луганска и Донецка области) през пролетта. Видно е, че за момента украинците не могат с директна атака да си върнат окупирани територии, но разполагат с достатъчно, за да изтощават постоянно ресурсите на руската армия на тези територии и го правят.

АЕЦ Запорожие

Опасността от ядрен инцидент в най-голямата европейска ядрена централа остава много голяма. Руските военни са там и не е тайна, че са окупирали централата. Геолокализирани кадри добре показаха, че руски военни камиони влизат в централата. Руснаците засилиха укрепването си там, след като с атака с дронове украинците успяха да им нанесат болезнен удар - по военен пост именно в самата централа. Напрежението е високо и е напълно неясно какво ще се случи - изтегляне на руската армия е възможно само ако като цяло украинците си върнат Херсонска област, което засега е далечна перспектива.

"Още нищо не сме започнали"

Като цяло плановете за руския блицкриг в Украйна бяха провалени. Още в първите седмици след нахлуването стана ясно, че украинците ще се защитават яростно и бързо превземане на Украйна е невъзможно. Подготвеното предварително от Кремъл марионетно правителство, което руснаците бяха сигурни, че ще наложат в Киев, така и не можа да изпълни своята роля. Руснаците на няколко пъти променяха целите на така наречената от тях "специална военна операция". След неуспеха с Киев те се съсредоточиха върху Донецка и Луганска области, а сега се опитват да предотвратят украинска контраофанзива на юг. Путин и режимът му отричат, че готвят анексиране на вече завзети украински територии, но данните за подготовка на "референдуми" под тотален контрол на Кремъл се трупат, както и такива примери: Ново доказателство, че Путин иска Украйна да я няма

Кремъл продължава да твърди, че всичко върви по план. В един момент дори се чу изявлението, че "все още нищо не са започнали". Но в Русия икономиката вече е прехвърлена на военна основа и се извършва скрита мобилизация. А санкциите сериозно нарушават икономическия и социален живот в Русия като особено засегната е военната промишленост.

До момента според данните на украинския Генерален щаб броят на убитите руски войници възлиза на над 45 000 души. Според главнокомандващия ВСУ загиналите украински войници наброяват 9000 души, макар че той използва думите "герои на Украйна" и това е леко двусмислено - дали не става дума само за получили някакви награди военни.

ОЩЕ: Русия де факто си призна как краде украински деца. На фронта в Украйна равновесието остава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа