Apple и Google разочаровани от решението на Тръмп за трудовите мигранти

2390
Apple и Google разочаровани от решението на Тръмп за трудовите мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителите на американските компании Apple и Google Тим Кук и Сундар Пичаи изразиха съжаление от решението на Доналд Тръмп да преустанови издаването на няколко категории работни визи.

„Тази нация от имигранти, както и Apple, винаги е черпела сили от нашето многообразие и надежда от неизменното обещание за американската мечта. Без тях няма разцвет. Дълбоко съм разочарован от тази заповед”, написа Кук в официалния си акаунт в Twitter.

Пичаи подчерта, че „имиграцията има голям принос за икономическия успех на Америка, превръщайки я в глобален лидер в технологично отношение, а компания Google – в това, което е днес”. Той добави, че е „разочарован от днешната прокламация”, а компанията „ще продължава да подкрепя имигрантите и да работи върху разширяването на възможностите за всеки”.

Няма да има студентски бригади в САЩ до края на 2020 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи до края на годината забраната за издаване на зелени карти и на визи за някои категории чуждест...

Президентът на Microsoft Брад Смит също коментира, че „сега не е моментът да се откъсва нацията от талантите по света и да се създава чувство на несигурност и тревога”. Според него „имигрантите играят важна роля” в компанията и „поддържат важна инфраструктура в страната”.

По-рано с критика относно решението за работните визи излезе и гигантът Twitter, като заяви, че решението на Вашингтон е недалновидно и подкопава икономическата мощ на Съединените щати. Критика спрямо решението отправи и Илън Мъск.

БГНЕС припомня, че в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че ще удължи забраната работни визи за САЩ до края на годината и ще я разшири и ще включи в нея H1-B визите, използвани широко в технологичната индустрия.

Очакванията са този ход да освободи 525 000 работни места, което ще намали високия процент на безработица, причинен от пандемията от коронавирус.

„Президентът Тръмп е решен да върне работните места на американците възможно най-бързо”, заяви анонимен високопоставен служител на администрацията.

Тръмп обвини Обама в държавна измяна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини предшественика си Барак Обама в държавна измяна, като заяви, че предизборната му кампания (бел.р...

Новата заповед ще разшири забраната до края на 2020 г. и ще включва H1-B визи, предоставяни ежегодно на 85 000 работници със специални умения, много от които се присъединяват към американската технологична индустрия.

Заповедта ще обхваща и повечето J визи, които се издават на академици и изследователи, както и L визи, използвани от компаниите за преместване на работници, базирани в чужбина, в техните офиси в САЩ.

Заповедта е необходима като отговор на нарастващата безработица, която е резултат от блокадите заради COVID-19.

Подчертава се, че замразяването на визите H1-B е временно, докато програмата се преструктурира - от годишната лотария, която захранва със специалисти Силиконовата долина, до система, която дава предимство на онези чуждестранни работници с най-големи умения и стойност.

Тръмп „ще даде приоритет на тези работници, на които се предлагат най-високи заплати”, като индикатор, че те могат да добавят повече стойност към американската икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com