Аржентина с 254-процентов скок на основни стоки и услуги

2720
Аржентина с 254-процентов скок на основни стоки и услуги
Снимка: iStock

Месечната инфлация в Аржентина се забави леко през януари, но цените на ключовите стоки и услуги се повишиха с 254 процента на годишна база, съобщи статистическата агенция.

Президентът Хавиер Милей предупреди, че битката на страната с инфлацията далеч не е приключила, когато встъпи в длъжност през декември, яхнал вълна от гняв заради десетилетията лошо икономическо управление.

През януари инфлацията бе 20,6 процента, съобщи статистическата агенция INDEC, което е спад от 25,5 процента за декември. Годишната инфлация през декември е 211 процента. Третата по големина икономика в Латинска Америка продължава да е изправена пред неумолима криза, като Милей предупреждава, че ситуацията ще се влоши, преди да се подобри, тъй като той прилага това, което нарича "шоково" лечение.

Той започна мандата си, като девалвира песото с повече от 50 процента, намали субсидиите за транспорт и гориво и се отърва от контрола върху цените. Разходите за транспорт се покачиха с 26,3% през януари, докато стоките и услугите скочиха с 44,4 процента. Милей изчисли, че инфлацията ще бъде овладяна в рамките на две години.

Но 53-годишният либертарианец и самоопределящ се като "анархо-капиталист" се бори да прокара реформите си в Конгреса, където неговата новосъздадена партия няма мнозинство. След маратонски дебати неговият всеобхватен водещ пакет от реформи, който засяга много области на обществения и частния живот, - от приватизациите до културните въпроси, наказателния кодекс, разводите и статута на футболните клубове – наскоро беше изпратен обратно в комисията за преработване .

Но в знак на подкрепа за реформите на Милей, МВФ в края на януари издаде ново изплащане на средства от 4,7 милиарда долара като част от предварително договорена програма за помощ от 44 милиарда долара. Шефката на МВФ Кристалина Георгиева по това време похвали "смелите действия на правителството на Милей за възстановяване на макроикономическата стабилност и... справяне с дългогодишните пречки пред растежа". Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви миналата седмица, че очаква икономиката на Аржентина да се свие с 2,3 процента тази година, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: 40 години след войната: Аржентина си поиска Фолкландските острови от Великобритания 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка