Атаката в Орландо не е била подготвяна извън САЩ

1169
Атаката в Орландо не е била подготвяна извън САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Отношението към хомосексуалните хора е основната причина за масовото убийство в Орландо. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в свой коментар относно нападението и течащото разследване.

В неделя американецът от афганистански произход Омар Матин влезе в гей-нощен клуб в големия град в щата Флорида, застреля 48 души и рани още 53, преди сам да бъде убит от полицията. Непосредствено преди нападението той е заявил своята принадлежност към групировката „Ислямска държава”, а днес джихадистите също го припознаха като „воин на халифата” в свое изявление.

Обама обаче заяви, че на този етап няма информация нападението да е подготвяно извън САЩ и 29-годишният Матин да е част от по-голям заговор на групировката. Президентът вижда далеч по-голям мотив в омразата, на която са изложени гей хората.

„За съжаление ЛГБТ обществото е подложено на такова отношение не само от страна на „Ислямска държава”, но и от много други групировки по цял свят, претендиращи да говорят от името на Бог”, заяви Обама, предаде БГНЕС.

„Каквато и да е мотивацията на този конкретен убиец, тя е свързана с несъстоятелната му човеконенавистна идеология и общото отношение към гейовете и лесбийките”, допълни президентът.

Ръководителят на ФБР Джеймс Коми обаче заяви, че извършителят на нападението в Орландо със сигурност е бил „радикализиран”, поне отчасти от джихадистка пропаганда в интернет.

По думите на Коми все още не е ясно дали 29-годишният Омар Матин е бил част от установена терористична клетка.

„Ще търсим под дърво и камък и ще работим ден и нещо, за да разберем причините за тази ужасна вечер”, заяви Коми.

Една от бившите съпруги на Матин го описа като нестабилен човек с труден характер, който в някакъв момент е искал да стане полицай.

Междувременно вероятният кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп разкритикува Обама и заяви, че настоящият държавен глава трябва да подаде оставка, тъй като не е изтъкнал „радикалния ислям” като причина за нападението. През декември след друго джихадистко нападение Тръмп призова за временна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ, което доведе до много критики срещу него.

Коригираха броя на жертвите на нападението в Орландо

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ съобщи, че броят на убитите при нападението в гей клуб в Орландо е официално коригиран на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка