Австралийска финансова компания отказа да плати откуп на хакери

1769
Австралийска финансова компания отказа да плати откуп на хакери
Снимка: iStock/Guliver

Австралийската фирма "Latitude Financial" е отказала да плати откуп на хакерите, които са откраднали милиони записи при един от най-големите обири на данни в страната, предаде АФП.

Компанията за потребителско кредитиране, която предлага заеми и кредитни карти, заяви миналия месец, че хакери са откраднали личните данни на около 14 милиона австралийски и новозеландски клиенти.

"Latitude Financial" заяви, че наскоро е получила заплаха за откуп от групата, стояща зад кибератаката, която игнорира в съответствие с правителствените съвети.

Може ли Китай да се сдобие с личните ни данни чрез TikTok?

Все повече правителства забраняват на служителите си да използват TikTok. Притесненията са заради личните данни, които събира китайскат...

"Няма да възнаграждаваме престъпно поведение, нито вярваме, че плащането на откуп ще доведе до връщане или унищожаване на откраднатата информация", се казва в изявление до Австралийската фондова борса.

Плащането на откупа "само би насърчило по-нататъшни опити за изнудване", добави компанията, без да уточнява исканията на хакерите.

Откраднатите данни включват 7,9 милиона австралийски и новозеландски шофьорски книжки и 53 000 номера на паспорти. Откраднати са и други 6,1 млн. записа, датиращи поне от 2005 г., с информация като имена, адреси, телефонни номера и дати на раждане. 

Министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл, която и преди е описвала хакерите като "мръсни престъпници", заяви, че поддаването на изнудването "само подхранва бизнес модела на рансъмуера".

Хакери изнудват Ferrari с откраднати клиентски данни

Италианският производител на суперколи Ferrari е изпратил съобщение до клиентите си, в което признава, че е жертва на кибератака. Напад...

"Те се ангажират да предприемат действия срещу заплащане, но толкова често отново стават жертва на компании и физически лица".

През последните месеци хакери нападнаха някои от най-големите австралийски компании в поредица от отделни атаки, които поставиха властите в състояние на повишена готовност.

През ноември миналата година руски хакери бяха обвинени за достъп до милиони медицински досиета в Medibank, най-големия частен здравен застраховател в Австралия, при неуспешен опит за изнудване.

През септември телекомуникационната компания Optus стана жертва на подобно мащабно нарушение на сигурността на данните, при което бяха получени личните данни на 9,8 милиона души, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка