Байдън идва в Европа и иска Украйна да тръгне в атака

8639
Байдън идва в Европа и иска Украйна да тръгне в атака
Снимка: Getty Images

Администрацията на президента Джо Байдън настоява украинските власти да преминат в настъпление и предупреждава за възможността за намаляване на военната помощ от европейските страни. Това съобщи американският вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

"Тъй като боевете продължават, от двете страни на Атлантическия океан, съществува страх, че Русия стабилизира положението и Украйна може да бъде победена в няколко области на изток и юг, а трансферите на оръжия от Запад ще се забавят", отбелязва се в материала, цитиран от други медии. САЩ смятат, че отбраната на Украйна е близо до достигане на критичен етап, тъй като Русия започва дългоочакваната офанзива. "Администрацията на Байдън спешно поиска от администрацията на президента Володимир Зеленски да консолидира постигнатите успехи и, евентуално, да започне собствена контраатака", се казва в публикацията.

Пълен мрак и тайни пароли: Как изглежда бункерът на Зеленски

Британски журналист е получил възможност да посети бункера на украинския президент Володимир Зеленски. Той разказа, че е останал поразе...

Белият дом, според редица длъжностни лица, също е казал на сътрудниците на Зеленски да се подготвят за настъпателна операция сега, когато военната помощ от Вашингтон и Европа тече свободно, тъй като има опасения, че подкрепата от европейските съюзници на Украйна може да бъде ограничена. Във Вашингтон помощта за Украйна остава до голяма степен двупартийна, но някои в администрацията се опасяват, че изпращането на повече помощ на Киев може да бъде възпрепятствано от нарастващата опозиция от контролираната от републиканците Камара на представителите.

Безпощадно ясно: Войната на Путин показа слабостите на НАТО

И докато боевете продължават да бушуват, и от двете страни на Атлантическия океан се страхуват, че Русия може би се стабилизира на фронта. Според мнозина именно това е една от причините Байдън да замине в понеделник за Полша, където ще се срещне с президента Анджей Дуда и други ключови лидери на НАТО. Американски служители смятат, че отбраната на Украйна е на път да навлезе в критична фаза с Русия, която започва своята очаквана офанзива.

Пътуването на Байдън до Полша идва само дни преди първата годишнина от руската инвазия – дата, която много военни анализатори смятат, че Путин, който обича символизма, може да отбележи с демонстрация на сила. Според Politico от администрацията са проучвали начини за тайно преминаване на Байдън през границата в Украйна, но пътуването е почти изключено. Президентът е един от последните западни лидери, които не са направили пътуването, което би изисквало 10-часов път с влак или рискован полет. Но повечето сътрудници смятат, че рискът за сигурността на Байдън или Украйна не би си струвал.

Оценки: С Путин Русия се проваля, без него се срива

Мнение: Украйна ще стане дългосрочен ангажимент на Запада, без да е в НАТО

Украйна едва ли ще стане член на НАТО, но може да разчита на партньорство от Европа и САЩ. Това пише Хол Брандс, член на Съвета по външ...

Очаква се американският президент да подчертае необходимостта Западът да продължи курса с подкрепа за Украйна. Според анализатори, в речта си за годишнината от инвазията той от една страна ще отбележи забележителната съпротива на Украйна. Но също така ще признае и за продължаващите уязвими страни. Въпреки успехите на Киев, Русия все още контролира близо 20 процента от Украйна и конфликтът стигна до фаза на кървава война на изтощение. Освен това Путин не показва никакви признаци на колебание в намеренията си да контролира цяла Украйна, смятат американски служители. Според най-добрата преценка на американското разузнаване, той вярва, че въпреки неуспехите, пред които е изправена неговата армия, Русия все още има две решаващи предимства: жива сила и време. Представители на европейското разузнаване допълнително оценяват, че руският президент се чувства уверен, че може да изчака неизбежното прекъсване на съпротивата на Запада.

Въпреки че руснаците претърпяха големи загуби, те все още имат много повече войски от Украйна, които да хвърлят в битка, включително бивши затворници, пращани на фронта от наемната група "Вагнер". Изправен пред малък вътрешен натиск за прекратяване на войната, Путин действа така, сякаш може да надживее западния съюз. Някои в администрацията на Байдън смятат, че Путин ще продължи настъплението – и може да започне друга мащабна мобилизация  – поне до президентските избори в САЩ през 2024 г., надявайки се, че кандидат, по-малко убеден в украинската кауза, ще се окаже победител. Припомняме, че бившият президент Доналд Тръмп открито призова за незабавно прекратяване на войната, за да се предотврати нейната ескалация, въпреки че това ще позволи на Русия да запази своите териториални придобивки. И последните проучвания сочат, че желанието на американските избиратели да изпратят оръжия на Киев е спаднало.

Тръмп: Мога да сложа край на войната в Украйна за 24 часа

До този момент европейските държави до голяма степен остават единни в подкрепата си за Украйна въпреки икономическите и енергийни предизвикателства, произтичащи от войната. Във Вашингтон администрацията на Байдън вярва, че има подкрепа също да продължи помощта и през тази година. На Мюнхенската конференция по сигурността, може би най-големият световен форум, Зеленски в петък отново призова Запада да помогне на украинския "Давид" да победи руския "Голиат". "Скоростта е от решаващо значение", напомни той.

Но има малка, но нарастваща фракция в камарата на републиканците, която поставя под въпрос необходимостта от финансиране на Украйна. "Никога не е имало празен чек по отношение на подкрепата на Украйна", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, който подчерта на брифинг в сряда, че администрацията ще поддържа Киев "колкото е необходимо", за да отблъсне Русия. "Всеки ден доказваме, че това не е просто морално или философско усилие", категоричен бе той. Все пак законодателите, които подкрепят каузата на Украйна, изразиха увереност, че и двете камари ще продължат да подкрепят усилията.

Руска майка: Давам и четиримата си синове на фронта, други ще си родя (ВИДЕО)

Жителка на Руската федерация обяви, че не е никакъв проблем да изпрати и четиримата си синове на фронта, защото после ще си роди други....

"Преобладаващото мнозинство от Конгреса – както демократи, така и републиканци – продължава да е съгласно с необходимостта да се предостави помощ на Украйна, защото знаем какво ще се случи, ако Украйна падне", казва сенатор Жана Шахин, която председателства комисията по външни отношения на Сената за Европа. "Двупартийността в Конгреса и продължаващата координация с нашите съюзници е от съществено значение, докато вървим напред в подкрепа на Украйна, защото това е нещо повече от Путин – става дума за изпращане на съобщение до всеки диктатор, който заплашва демокрациите, че ще плати сериозна цена", категорична е тя.

През последните седмици Киев все по-настоятелно призовава за оборудване, което смята, че му е необходимо, за да се справи с по-мащабна война. Украйна получи обещание за западни танкове, въпреки че повечето няма да стигнат до бойното поле месеци или дори години. Но до този момент остава отхвърлена молбата за бойни самолети.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наскоро предупреди, че руската офанзива вече е започнала и има признаци, че боевете са се увеличили. В Белия дом има истинска загриженост относно способността на Европа да предостави артилерийски боеприпаси и друга помощ на Украйна. Отбранително-промишлената база на континента е разтегната и някои страни вече казват, че техните запаси са изчерпани. На сцената в Мюнхен германският канцлер Олаф Шолц призова за "постоянно производство на най-важните оръжия, които използваме". Френският президент Еманюел Макрон го последва веднага като заяви, че Европа трябва "да инвестира повече в отбраната". "Ако искаме мир, имаме нужда от средствата, за да го постигнем", каза той.

НАТО иска от страните в Алианса да преминат към "военна икономика"

Коментарите показаха, че в центровете на властта в Европа бият тревожни звънци. "Войната разкри дълбоки недостатъци в способностите и запасите от оръжия на европейските страни", казва Алина Полякова, ръководител на Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон, окръг Колумбия. И докато европейските столици разчитат на Вашингтон да запълни празнината, американската администрацията настоява съюзниците да направят повече, отбелязвайки, че войната може да продължи до 2024 г. и след това. Представители на САЩ заявяват, че няма да притискат Украйна да преговаря, въпреки че някои дипломати спекулират, че може да бъде предложено споразумение за възстановяване на границите в началото на войната – Украйна ще си върне територията на изток и юг, но Русия ще запази Крим.

САЩ предупреди Китай да не доставя оръжие на Русия

Тъй като опитът за превземане на Украйна от Русия наближава своята едногодишна граница, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза ...

В сряда държавният секретар Антъни Блинкен каза, че отвоюването на Крим от Украйна е червена линия за Путин. Това е една от причините, поради които САЩ насърчават Киев да се съсредоточи върху това, къде се водят по-голямата част от бойните действия, дори ако Вашингтон все още казва, че всички решения за противодействие на Русия са решение единствено на Украйна. Но реалността, с която Байдън ще се сблъска в Полша, е, че Зеленски даде да се разбере, че няма да преговаря, докато цялата територия на Украйна не бъде възстановена, предупреждава Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка