Байдън се обади на Нетаняху с предупреждение за съдебната реформа в Израел

10460
Байдън се обади на Нетаняху с предупреждение за съдебната реформа в Израел
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор в неделя с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да изрази "загриженост" относно планираната от правителството в Израел реформа на съдебната система. Тя предизвика масови протести в страната, като най-големите демонстрации в Тел Авив редовно събират повече от 100 000 души.

Недоволството е предизвикано от плановете на правителството да даде на израелския парламент правото да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. Пакетът от закони също така ще даде на кабинета правомощието да номинира съдии, което в момента е в правомощията на комисия, съставена от съдии, правни експерти и политици. Така ще се отнеме независимостта и правото на съдилищата да отменят правителствените назначения.

"Много силен ход": Байдън с първи коментар на заповедта за арест на Путин

Американският президент Джо Байдън заяви, че издаването от Международния наказателен съд на заповед за арест на руския президент Владим...

Белият дом съобщи, че Байдън е изразил отново загрижеността на САЩ относно мярката за спиране на изолацията на съдебната власт от политическата система на Израел. Нямаше непосредствени признаци, че Нетаняху се отказва от действието, след като миналата седмица отхвърли компромис, предложен от президента на страната, пише Politico.

Източник на изданието заявява, че Байдън е разговарял с Нетаняху "като приятел на Израел с надеждата, че може да бъде намерена компромисна формула".

Белият дом добави в изявлението си, че Джо Байдън "е подчертал убеждението си, че демократичните ценности винаги са били и трябва да останат отличителна черта на отношенията между САЩ и Израел, че демократичните общества се укрепват чрез истински контрол и баланс и че фундаменталните промени трябва да се осъществяват с възможно най-широка база от народна подкрепа".

"Президентът предложи подкрепа за усилията, които се полагат в момента за постигане на компромис по предложените съдебни реформи в съответствие с тези основни принципи", се казва в изявлението.

Израел одобри доставка на системи за борба с дронове за Украйна

Израел е одобрил продажбата на системи за борба с дронове на Украйна. Такива системи могат да се използват за противодействие на иранск...

Нетаняху заяви в неделя, че законовите промени ще бъдат извършени отговорно, като същевременно ще бъдат защитени основните права на всички израелци. Неговото дясно правителство твърди, че поправките имат за цел да коригират дисбаланса, който е дал на съдилищата твърде много власт и е попречил на законодателите да изпълняват волята на гласуващите.

Критиците твърдят, че това ще наруши деликатната система на контрол и баланс в Израел и ще доведе до авторитаризъм в страната. Противниците на мярката проведоха протести и дори въвлякоха военните в страната, след като повече от 700 елитни офицери от военновъздушните сили, специалните сили и Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват на служба като доброволци.

Разговорът на Байдън и Нетаняху последва срещата в неделя в Египет между израелски и палестински официални лица, на която те обещаха да предприемат стъпки за намаляване на напрежението. Представители на администрацията на САЩ похвалиха резултатите от срещата на върха в египетския курорт Шарм ел-Шейх. В съвместно комюнике се казва, че страните са потвърдили ангажимента си за деескалация и предотвратяване на по-нататъшно насилие.

Според Белия дом в разговора Байдън е "подчертал необходимостта всички страни да предприемат спешни съвместни стъпки за засилване на координацията в областта на сигурността, да осъдят всички терористични актове и да поддържат жизнеспособността на решението за две държави".

Байдън: Нетаняху е мой приятел, но настояваме за решение с две държави

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще работи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, като нарече завърналия се десен л...

ОЩЕ: САЩ към Израел: Няма да позволим Иран да се сдобие с ядрени оръжия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com