Бивш съветник на Тръмп може да е имал тайна сделка с Турция за Гюлен

3090
Бивш съветник на Тръмп може да е имал тайна сделка с Турция за Гюлен
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските власти разследват бившия съветник по националната сигурност в Белия дом Майкъл Флин за това дали са му били предлагани милиони долари в замяна на екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен в Турция.

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва среща между Флин и високопоставен турски държавен представител няколко седмици след победата на Доналд Тръмп на президентските избори, съобщават вестник The Wall Street Journal и американският телевизионен канал NBC News.

Според информацията на медиите по време на срещата е било обсъждано евентуалното изплащане на 15 млн. долара в замяна на това Флин, щом започне работа в Белия дом, да осигури депортирането на Гюлен – политически опонент на турския държавен глава Реджеп Ердоган и смятан от Анкара за организатор на миналогодишния опит за преврат в страната. Флин също така е трябвало да помогне за освобождаването на свързания с Ердоган бизнесмен от турско-ирански произход Реза Зараб.

И двете медии се позовават на запознати източници, близки до разследването на Мълър, който проучва и това дали членове на кампанията на Тръмп са имали връзки с Русия.

Според запознатите наскоро Мълър е провел интервюта със свидетели във връзка със срещата от декември 2016 г., която се е провела в модерното заведение „21 Club“ в Ню Йорк.

The Wall Street Journal посочва, че в рамките на предложението Флин и синът му Майкъл Флин-младши е трябвало да получат 15 млн. долара за предаването на Гюлен на турските власти. Според изданието няма данни докъде е стигнала сделката, нито има информация за правени плащания.

Разговорът с турския е представител е включвал и начини извеждането на Гюлен от страната, включително с частен самолет до отдалечения турски остров Имралъ. На него има затвор, в който доживотната си присъда излежава друг враг на турската държава – лидерът на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан.

NBC съобщава също, че турският представител е поискал от Флин да помогне и за освобождаването на Зараб, който е арестуван в Маями през 2016 г. по обвинения в това, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции. Бизнесменът е арестуван без право на гаранция и може да получи присъда до 30 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията срещу него в нарушаване на санкции и пране на пари.

Въпреки че работата му е съсредоточена основно върху Русия, Мълър има широки правомощия, задълбавайки се в дейността на Флин като съветник на Тръмп.

Флин, който е пенсиониран военен, оглавявал Агенцията за военно разузнаване на САЩ, стана съветник по националната сигурност на Тръмп, след като официално пое президентския пост на 20 януари тази година. Той обаче беше принуден да напусне само три седмици по-късно заради обвинения за негови връзки с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка