Боливия строи "метро" във въздуха

8019
Боливия строи "метро" във въздуха

Боливия е страната с най-дългата система от кабинкови лифтове в света. Правителството на южноамериканската държава, по-голямата част от която е разположена в Андите, възнамерява да утрои размера на своята кабинкова мрежа и скоро ще има девет нови градски кабинкови линии, които ще обслужват гражданите на столицата Ла Пас.

Ла Пас (в превод от испански името на града означава „мирът“) има население от 1,8 милиона души. То е свикнало да се справя с хаотичната мрежа на градския транспорт, традиционно състояща се предимно от бусове и таксита, чиито указващи маршрута табели обикновено са разположени на предното стъкло и се изписват предимно на ръка.

Папата пи чай и подъвка листа от кока

78-годшиният папа Франциск опита чай от листа на кока на борда на самолет, летящ от Еквадор за Боливия. По този начин папата решил да п...

През последните две години, благодарение на печалбите от природен газ и други изкопаеми горива, президентът Ево Моралес и неговото ляво правителство работят за изграждането на „метро във въздуха“. Причината: това е най-евтиният начин да се намали автомобилният трафик в града, а Боливия, която е една от най-бедните страни в Южна Америка, не може да си позволи построяването на подземна железница, само един километър от която би струвал поне 100 милиона щатски долара.

Общинската транспортна мрежа на Ла Пас вече обслужва три вътрешни линии и други две, които свързват столицата с близкия град Ел Алто. Тяхното изграждане е струвало около 234 милиона долара, а новите шест линии ще струват още 450 милиона долара.

Целта на проекта е градската мрежа от кабинкови лифтове да може да обслужва 27 000 пътници в рамките на един астрономически час. Очаква се по-голямата част от линиите да бъдат готови до края на 2015 г.

„Висящият“ транспорт далеч не е иновация за региона на Андите. Един от най-големите градове в Колумбия и изобщо в Южна Америка - Меделин, също разполага с две кабинкови линии, обслужващи жителите и гостите на града.

Президентът на Боливия стана футболист

Президентът на Боливия Ево Моралес подписа договор с клуба Спорт Бойс, който се състезава в елитната дивизия, съобщи "O Globo", предаде...

Еднопосочният билет, в която и да било кабинкова линия в Ла Пас, струва около 43 щатски цента.

Кабинковите лифтове в Ла Пас имат приличен вид и модерен дизайн, като повечето от тях дори са снабдени с безжична (Wi-Fi) интернет връзка. Единственият минус на кабинковите лифтове е, че те често преминават над частни имоти и дворове, което тревожи някои от жителите на града.

Текстът е по кореспонденция от столицата на Боливия, публикувана в „Ройтерс“.

Изготвил:Теодор Спасов

Каролев се съгласи със "Зелените", че няма нужда от нови ски писти на Банско

Фондът за развитие, направен от швейцарското правителство, действително има проект „Прозрачни планини”. Дотам стига истинат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com