Броят на заболелите от рак на устната кухина нараства

35251
Броят на заболелите от рак на устната кухина нараства
Снимка: iStock/Guliver

Процентът на онкологични заболявания на устната кухина „се е удвоил в рамките на едно поколение“, според нова кампания за повишаване на осведомеността, организирана от британска нестопанската Фондация за орално здраве (ФОЗ), пише БГНЕС. През последните 20 години диагнозите с рак на устата са скочили със 135% във Великобритания. Там и в Северна Ирландия само през 2018 г. седем души умират всеки ден от болестта от общо над 8 300 пациенти, информира "Ню Йорк пост“.

Американските проценти са подобни: Според Фондацията за орални ракови заболявания, всяка година има около 54 000 американци с диагноза рак на устната кухина или орофаринкса (включително ларинкса). Група за защита на хигиената предупреди хората да бъдат запознати с причините за рак на устата - преди всичко полово предавания човешки папиломен вирус (HPV), пиенето на алкохол и тютюнопушенето.

11 мисли, които преминават през главата на всяка жена по време на орален секс

Всяка жена има отношение по този въпрос. Някои го намират за унизително и антифеминистко, други обичат да доставят удоволствие по този ...

Доктор Найджъл Картър, изпълнителен директор на ФОЗ, заяви пред "Дейли Мейл", че "докато повечето видове рак намаляват, случаите на тези, на устата продължават да нарастват с тревожна скорост“. Той добави, че HPV се счита за „спешен рисков фактор“ в сравнение с „традиционните“ причини като тютюнопушене и алкохолизъм. Според неговия доклад, HPV причинява приблизително 73% от орофарингеалния рак на устата. Това не е първият път, когато вирусът, предаван чрез орален секс, е свързван с ръста на този вид рак при пациентите.

75-годишният актьор Майкъл Дъглас обвини за диагнозата си - рак на гърлото - обичта си към оралния акт. Актрисата от „Отчаяни съпруги“ Марсия Крос на 57 г. също бе диагностицирана с рак, вследствие на анален контакт. Отвъд секса, повече от 10 алкохолни напитки седмично причиняват приблизително 33% от диагнозите, съобщава ФОЗ. Тютюнопушенето е обвързано с около 17% от случаите, като същевременно увеличава индивидуалния риск от заболяване с 91%. В САЩ 5-годишната преживяемост при рак на устната кухина е около 57%. Тези, които го преживяват, остават без език или челюст. Картър нарече рака на устата „опустошителна“ болест: „Променя начина, по който човек говори, затруднява яденето и пиенето и често променя физическия му вид.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка