Българка помогнала на мексиканския Делян Пеевски да скрие 100 млн. долара

3186
Българка помогнала на мексиканския Делян Пеевски да скрие 100 млн. долара

Българска връзка изкочи в един от милионите скандали покрай т. нар. „Панамски документи”. Става въпрос за връзка с един от най-големите мексикански бизнесмени Хуан Армандо Инохоса Канту, който е известен в латиноамериканската държава като „Привилегирования Барон”.

Подобно на хиляди други случаи и Канту е опитал да скрие доходи чрез верига от офшорни компании, показва теч от панамската консултантска компания „Мосак Фонсека”. Канту натрупва богатството си благодарение на обществени поръчки и е считан за един от приближените до мексиканския президент Енрике Пеня Нието. Преди година и половина стана ясно, че Канту е подарил къща на стойност 7 млн. долара на първата дама на Мексико Анджелика Ривера. Впоследствие първата дама на Мексико, която е бивша актриса, обяви, че ще върне парите на Канту, като продаде вилата. Засега това не се е случило, защото тече проверка дали въобще има "конфликт на интереси". Въпреки призивите да хвърли оставка заради скандала, Пеня Нието е все така на поста, а Инохоса Канту се вози дори на президентския самолет – по думите на шефа на Мексиканския институт по конкуренцията. Това съвсем не е чудно, защото Инохоса Канту изпълнява договор на стойност 74 млн. долара за строеж на нов хангар за самолета на Пеня Нието – Boeing 787 Dreamliner.

И българи в най-голямата схема за укриване на доходи - наред с Путин и Меси

Вътре са държавни глави, спортисти, милиардери - това показват първите разкрития на „Документът Панама” (Panama Papers - Па...

Разкритията сега показват, че българка е била един от директорите, създавали веригата от фирми, пише Centredaily, без да уточнява името. В кореспонденцията с „Мосак Фонсека”, която от името на мексиканския бизнесмен води адвокат от Маями се говори за активи от „поне 100 000 000 долара”, като това било „малка част от богатството” на клиента. Официално не е ясно какво е състоянието на Канту, но според данни от опозицията в Мексико става въпрос за не по-малко от 3,5 млрд. долара. „За съжаление, заради успеха си моят клиент е мразен от доста хора и има негативен публичен образ”, оплаква се адвокатът от Маями, визирайки Канту. Затова са направени три тръста, чрез които са отклонени 100-те милиона долара, които до тези момент са били в банкови сметки. Те се управляват от майката и тъщата на бизнесмена, а в случай че той умре, наследници на тръстовете са жена му и децата му.

Инхоса Канту натрупва богатството си главно с дейността си на строителен предприемач. Grupo Higa, концернът на Канту, печели обществени поръчки за строеж на магистрали, болници, портни съоръжения. Сега бизнесменът е страна по договори с Мексиканската национална електрическа компания, както и с Мексиканската национална компания за добив на петрол. Въпреки това онлайн сайтът на Grupo Higa все още не работи, като дори няма телефон или имейл за контакт – сякаш говорим за малка и незначителна компания.

Реакцията на "Мосак Фонсека"

Има кампания срещу личното, а то е свещено човешко правило, каза пред Reuters Рамон Фонсека, един от собствениците на консултантската фирма.

Горанов каза в кои страни могат да се регистрират офшорки

Депутат от Реформаторския блок е отправил запитване към министъра на финансите, с което иска информация за държавите и териториите, в к...

Според Фонсека срещу компанията му е имало хакерска атака и заради това сега светът вижда огромният теч на документи. 

По неговите думи изтеклите документи са цитирани извън контекста, а публикуването им е престъпление. Рамон Фонсека е панамски адвокат и награждаван писател. Немският му партньор Юрген Мосак, с когото откриват фирмата през далечната 1977 година, досега не е коментирал изтичането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com