Чавушоглу пред ООН: Тероризмът няма религия

1447
Чавушоглу пред ООН: Тероризмът няма религия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу във вторник се е обърнал към народите в света с призив да отхвърлят всички форми на тероризъм, като е заявил, че ислямофобията е огромна заплаха за всички. Това предава Anadolu Agency, цитирана от агенция "Фокус".

Чавушоглу е направил обръщението си в реч пред 73-та пленарна сесия на Общото събрание на ООН, на която се обсъжда проект за резолюция на Световната организация за премахване на расизма, расовата дискриминация и ксенофобията.

Анкара: Думите на министъра ни за българския религиозен закон са преведени погрешно

"С България сме в близки и много добри отношения, а сънародниците ни там прибавят специална стойност в отношенията ни. Турция и Българи...

"Ислямофобията и расизмът вървят ръка за ръка", е казал Чавушоглу, като е дал за пример нападенията през миналия месец в Крайстчърч, Нова Зеландия, когато бял националист, терорист, уби поне 50 мюсюлмански богомолци.

Според Чавушоглу Общото събрание трябва да излезе с декларация, която да заяви ясно, че е нужно всички нации да се мобилизират в глобалния диалог, за да покажат, че в крайна сметка всички хора са членове на едно човешко общество. "Не можем да пренебрегнем насилието. Трябва да говорим в един глас срещу подобни негови прояви".

Дипломат номер едно на Турция заяви, че тероризмът не може и не трябва да се свързва с нито една религия: „Ние всички трябва да се откажем да използваме думи като ислямски тероризъм, християнски тероризъм, еврейски тероризъм или будистки тероризъм“. Чавушоглу е добавил, че идеологията на тероризма „няма религия, език, раса или нация“.

Припомняме, че миналата година помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските въпроси Уес Мичел заяви, че Турция в последните няколко години е претърпяла много повече жертви от тероризма от която и да е друга държава, съюзник на САЩ. Анкара е част от международната коалиция, която води битка с терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), а също и срещу терористични организации като ПКК (Работническа партия на Кюрдистан – бел. ред.), Партията на демократичното единство (лява партия на сирийските кюрди – бел. ред.), Народните отряди за самозащита (въоръжени формирования на Висшия кюрдски съвет, Сирия – бел. ред.) и ФЕТО (съкр. за турското социално и политическо движение на Фетхуллах Гюлен – бел. ред.).

Цветанов обвини Йончева, че провокира умишлено напрежение с Турция

"Вероятно всички сте видели водача на листата на БСП – обвинената в пране на пари в особено големи размери Елена Йончева – ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com