Дилма Русеф е отстранена от президентския пост - временно

653
Дилма Русеф е отстранена от президентския пост - временно

Бразилският сенат одобри днес, 12 май, разследването срещу президента на страната Дилма Русеф заради нарушаването на бюджетните закони на страната. Предложението беше подкрепено от 55 сенатори, като 22-ма бяха против, предаде Reuters.

След официалното съобщение, което се очаква по-късно днес, първата жена-президент на Бразилия ще бъде временно отстранена. С това приключва 13-годишното непрекъснато управление на лявоориентираната "Партия на труда". Обсъждането и гласуването за остраняването на държавния глава продължиха над 20 часа.

Специалната комисия в бразилския сенат одобри импийчмънта срещу Дилма Русеф

Специалната комисия във Федералния сенат на Бразилия в петък одобри стартирането на процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Ру...

Вицепрезидентът Мишел Темер ще заеме временно поста на Русев по време на проверката на обвиненията срещу нея, повдигнати от инициаторите на процедурата по импийчмънт.

В продължение на 180 дни - 6 месеца, сенаторите ще проучват обвиненията срещу Русеф за нарушаване на бюджетните закони. Ако накрая членовете на горната камара не се съгласят с техните аргументи, президентът ще се върне към задълженията си. В противен случай Темер ще остане на поста до изборите през 2018 г. За окончателното отстраняване от длъжност на Русеф е необходимо тази инициатива да бъде подкрепена от най-малко две трети от сенаторите.

Мотивите за искане на импийчмънт на Русеф са, че тя е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Миналата седмица държавният глава за първи път беше замесена в корупционния скандал с „Петробрас“. Главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи да започне разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com