Доклад на ООН: Доверието към институциите има роля в битката с COVID-19

1329
Доклад на ООН: Доверието към институциите има роля в битката с COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Доверието към институциите в различните страни по света влияе върху успехите в борбата срещу новия коронавирус, установи мащабно изследване по поръчка на ООН.

Изследването е обхванало 149 страни по света, като са използвани основно данни от "Галъп уърлд пол". Проучването върху чувството на щастието, което е най-популярната класация в изследването, показва изненадваща устойчивост в оценката на хората на живота им, пише DarikNews.

Учени: Търговия с животни в Китай може да е предизвикала появата на COVID-19

Специалисти от Световната здравна организация (СЗО) са на мнение, че произходът на новия коронавирус може да е свързан с търговията с ж...

Изследването установява, че доверието и възможността да разчиташ на другите са придобили по-особено значение през пандемичната година. Сред факторите, установени като важни за успешните стратегии за справяне с пандемията, е доверието в обществените институции.

Колкото повече доверие има в обществото към институциите, толкова по-често те избират верните стратегии и населението подкрепя предприетите мерки. В Бразилия например смъртността от вируса е 93-ма на 100 000 души, по-висока, отколкото в Сингапур и в немалка степен това се обяснява с разликата в общественото доверие към властта.

В отделна част от доклада се прави преглед и анализ на ситуацията в Източна Азия, Австралия и Нова Зеландия, където усилията за проследяване на разпространението на вируса, изолацията и забраните за пътувания доведоха до това вирусът да не излиза от контрол.

В страните от азиатско-тихоокеанския регион, където разпространението на вируса и съответно на смъртните случаи от него се контролира, това не става с цената на големи икономически загуби. Изследването установява, че страните с най-висока смъртност от Ковид-19 са и с регистрирани най-големи спадове в БВП на глава от населението.

Повторно заразяване с коронавирус (COVID-19): Повече данни по въпроса

Да, има повторно заразени с коронавирус и в България. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на 21 март в предаването "Не...

По-ясно изразената индивидуалистична култура на страните от Северния атлантически район в сравнение с азиатско-тихоокеанския и относително разхлабените социални норми вероятно са допринесли за по-слабата обществена подкрепа за националните мерки срещу пандемията, се посочва още в доклада. Разбирането за личната свобода в страните от Европа, Канада и САЩ допринася за нежеланието на хората да се придържат стриктно към ограничителни мерки като проследяване на контактите например. Липсата на достатъчно научно познание също допринася за неуспеха на ефективния контрол заради недостатъчното разбиране за епидемиологията и заради податливостта на фалшиви новини.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com