Доминиканската република затваря границата си с Хаити, ето защо

3610
Доминиканската република затваря границата си с Хаити, ето защо
Снимка: iStock

Доминиканската република обяви, че от днес затваря границата си с Хаити заради спор за изграждането там на напоителен канал, захранван от обща река, предаде Франс прес.

"От 6 ч. сутринта (10 ч. по Гринуич) в петък, цялата граница на Доминиканската република по суша, море и въздух ще бъде затворена. Границата ще остане затворена толкова дълго, колкото е необходимо, за да се прекрати това провокативно действие", заяви президентът Луис Абинадер при посещение във военна база.  

ОЩЕ: Ужасът в Хаити. Кой е Барбекюто и как се превърна в най-страшния главатар там

Правителството на Доминиканската република осъжда изграждането на напоителен канал, захранван от река Масакър - естествена границата между двете държави, който ще снабдява с вода хаитянските фермери.

Доминиканските власти твърдят, че проектът нарушава Договора за мир, вечно приятелство и арбитраж от 1929 г., споразумението за границата от 1935 г. и протокола за преразглеждане на границата от 1936 г.

"Република Хаити има суверенното право да взема решения за експлоатацията на своите природни ресурси", реагира правителството в Порт о Пренс в съобщение за медиите, уверявайки, че двете страни са поддържали диалог преди това "едностранно изявление" на Доминиканската република.

Порт о Пренс твърди, че Хаити има пълното право да отклонява води от река Масакър, съгласно споразумението от 1929 г.

За Доминиканската република обаче този канал - един "напълно неподходящ строеж, лишен от всякаква инженерна мисъл - е провокация, която правителството няма да приеме", заяви Абинадер, който затегна имиграционната си политика, като увеличи акциите за задържане на незаконни мигранти и издигна стена по границата.

В понеделник Доминиканската република преустанови издаването на визи за граждани на Хаити, а миналата седмица затвори пропускателния пункт Дахабон, един от най-важните, където два пъти седмично се организира пазар, посещаван от хора и от двете страни.

ОЩЕ: Увеличават се жертвите при наводненията в Хаити

Въпреки въведените мерки Абинадер увери, че диалогът с Хаити, най-бедната държава в Северна и Южна Америка, затънала от години в икономическа и политическа криза, изострена от насилието на бандите, остава отворен.

Хиляди хаитяни се опитват да си намерят работа в много по-проспериращата Доминиканска република, с която страната им дели остров Испаньола.

Стотици хаитяни се прибраха от Доминиканската република, след като доминиканският президент обяви предстоящото пълно затваряне на границата, отбелязва БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...