Доналд Тръмп заплаши, че ще спре плащанията на правителството по здравни застраховки

2200
Доналд Тръмп заплаши, че ще спре плащанията на правителството по здравни застраховки
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще спре плащанията на правителството по здравни застраховки, ако Конгресът на САЩ не приеме нов закон за здравното осигуряване и подтикна законодателите да не изоставят техния план да бъде заменен предишния такъв закон, дело на Барак Обама, предаде Reuters.

В съобщение на президента в социалната мрежа Twitter пише, че „ако не се приеме бързо нов закон за здравното осигуряване, няма да бъдат спасявани застрахователни компании предлагащи тази услуга и спасяването на членове на Конгреса ще спре съвсем скоро!“

Екипът на Тръмп го убедил да не уволнява министъра на правосъдието - засега

Близките помощници на президента Доналд Тръмп са го разубеждавали в продължение на цяла седмица да не отстранява от длъжност министъра ...

Съобщението бе направено само ден, след като републиканците от Сената, не успяха да съберат необходимата подкрепа за да премахнат сега действащия закон, който е рожба на предишния президент на САЩ, Барак Обама, допълва агенция Фокус.

Първата част от „туита“, най-вероятно се отнася до възлизащите на осем милиарда долара плащания на субсидии от федералното правителство за притежатели на този тип застраховка, която имаше за цел да намали цената на здравното осигуряване за най-бедните американци.

Втората част, изглежда е заплаха да бъдат спряни плащанията по контрибуции, за членове на Конгреса и техните екипи, от работодатели.

Припомняме, че на 28 юли американският Сенат не прие частичното отхвърляне на здравната реформа на предишния американски президент Барак Обама, нанасяйки силен удар по политиката на настоящия държавен глава Доналд Тръмп. С 49 гласа срещу 51 републиканците не успяха да спрат прилагането на "Обамакеър", като по този начин осуетиха изпълнението на едно от основните предизборни обещания на Тръмп, който е един от основните противници на реформата.

Пълен провал на републиканците при първото гласуване в Сената за отмяна на "Обамакеър"

Дългоочакваният опит на републиканците да блокират здравната програма „Обамакеър” се превърна в пълен провал, предаде The N...

Изключително напрегнатият вот, който се проведе през нощта, беше решен от сенатор Джон Маккейн, наскоро диагностициран с мозъчен тумор. Той даде решаващия глас, с който Сенатът не прие промените. Маккейн, чийто статус на герой от виетнамската война беше оспорен от Тръмп през 2015 г., даде гласа си под аплодисментите на някои сенатори от опозиционната Демократическа партия, предаде БГНЕС.

"Това е разочарование, наистина разочарование", каза лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл след гласуването. Незабавен коментар дойде и от самия президент, който призова републиканците да оставят "Обамакеър" да се провали. „Трима републиканци и 48 демократи предадоха американския народ“, написа той в „Туитър“, след гласуването. „Както казах и в началото, оставете „Обамакеър“ да се срине“, каза още той.

Петъчното гласуване е резултатът от множество провалили се опити през последните месеци "Законът за достъпна грижа", както е официалното му наименование, да бъде гласуван. В случая Сенатът даде гласа си за т. нар. „слабо отхвърляне“, което означава, че ако беше приет, само части от „Обамакеър“ щяха да бъдат премахнати, но основният закон ще остане в сила. Очакваше се гласуването да бъде инфарктно, след като републиканските сенатори Сюзън Колинс и Лиза Мурковски обявиха по-рано, че ще се противопоставят на отхвърлянето. Вицепрезидентът Майк Пенс също присъства на гласуването, в което трябваше да се включи, ако завърши 50 на 50.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com