Държавният дълг на САЩ става неуправляем

51926
Държавният дълг на САЩ става неуправляем
Снимка: Getty Images / Guliver

Нарастващият дълг на САЩ заплашва да задуши икономическия растеж за цяло десетилетие.

Това е констатация от доклад на Управлението на бюджета в Конгреса, на който се позовава вестник "Вашингтон таймс", предаде БГНЕС.

"Нашият национален дълг излиза от контрол", заяви Том Прайс, председателят на бюджетната комисия към Камарата на представителите.

Според аналитиците не е ясно кога ще настъпи преломният момент по въпроса за дълга, но в един момент инвеститорите ще започнат да се съмняват дали САЩ ще могат да се справят с положението. Тогава ще започнат да претендират по-висок лихвен процент, което ще предизвика финансова криза, пише изданието, на което се позовва РИА "Новости".

Според изпълнителния директор на Concord Coalition Робърт Биксби следващият президент на САЩ ще трябва да действа бързо и ефективно, за да изведе държавата на по-устойчив път. За целта властите ще трябва да намалят бюджета и да вдигнат данъците, смятат в управлението. От там са убедени, че отлагането на твърдите мерки само ще усложни положението.

За да поддържат държавния дълг на сегашното равнище, американската средна класа ще трябва да плаща годишно 750 долара повече данъци.

И макар следващите няколко години американската икономика ще може да демонстрира подобряване на бюджетните показатели, такива фактори като застаряването на населението, нарастващите разходи за здравеопазване и щедрите обещания за държавна помощ ще пресекат положителната тенденция, пише "Вашингтон таймс".

Припомняме, че по данни от март т.г. дългът на САЩ е нахвърлил 18,1 трлн. Долара, което е близо 110% от брутния вътрешен продукт на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...