Експерт: Руската дезинформация премина към отхвърляне на отговорността

4648
Експерт: Руската дезинформация премина към отхвърляне на отговорността
Снимка: iStock

Почти година след като Русия започна пълномащабната си атака срещу Украйна, подкрепяните от Кремъл разкази стратегически са се насочили към отричане на отговорността за войната и прикриване на военните провали, заяви водещ експерт по дезинформация, който преди е работил в Белия дом и в Съвета за национална сигурност на САЩ, предаде EURACTIV.

Докато войната се проточва по-дълго от очакваното, Москва коригира целите си в областта на дезинформацията, казва Греъм Бруки, който понастоящем ръководи Digital Forensic Research Lab (DFRLab) - програмата за дезинформация на американския мозъчен тръст "Атлантически съвет". В резултат на това руската пропагандна машина все повече се насочва към прикриване на военната цена на войната и избягване на бъдеща отговорност, каза Бруки, цитиран от БГНЕС. "Това не означава, че те губят информационната сфера на войната, но голяма част от стратегическия императив за информационните им операции в този момент, като паралел на военната им стратегия, е да прикрият колко много не печелят", уточнява той.

Жозеп Борел: Русия от години прави огромни инвестиции в дезинформация

Русия инвестира от години в дезинформацията в индустриален мащаб, заяви върховният представител по външната политика и сигурността Жозе...

"Дезинформация в промишлени мащаби" - как Русия атакува ЕС

Тази промяна идва заедно с по-широка тактика за подкопаване на информационните усилия и военните сили на Украйна, както и на нейните съюзници и партньори. Това е преобладаващата насока на наративите на Кремъл от началото на войната. Това е еволюция от предишния дългосрочен подход за изграждане на оправдания, като същевременно се отрича подготовката за инвазия.

DFRLab, която следи пропагандата на Кремъл от анексирането на Крим през 2014 г. насам, публикува два доклада, в които е очертано развитието на стратегията на Кремъл в областта на информацията. Първият доклад, разделен на два раздела, разглежда междувоенния период от 2014 г. до 2021 г. и 70-те дни, като разделя подхода на Кремъл на три отделни направления: оправдаване, маскиране и отричане. Чрез сложна инструментализация на съобщенията правителството и подкрепяните от държавата медии "използват фалшиви и подвеждащи разкази, за да оправдаят военните действия срещу Украйна, да маскират оперативното планиране на Кремъл и да отрекат всякаква отговорност за предстоящата война". "Тези лъжи, измами и преувеличения не бяха в подкрепа на casus belli (поводът за войната) на Кремъл", заключава DFRLab. 

Експерти: Около началото на войната в Украйна имахме до 1800 публикации на ден с руска пропаганда (ВИДЕО)

Във втория доклад изследователите разглеждат формата на руските информационни операции от началото на пълномащабната инвазия. Те установяват, че отслабването на Украйна с надеждата да бъде принудена да се предаде или да преговаря по условията на Русия се превръща в основна цел. Тази тактика, според DFRLab, е била насочена към повлияване на морала на украинските сили и граждани, подкрепата на съюзниците и партньорите на страната и общественото мнение в глобалния Юг. Пропагандата на Русия беше особено ефективна в Африка и Латинска Америка поради липсата на ангажираност от страна на Запада.

Проучване: Българинът вярва в опорките на Путин и би живял както винаги, ако Русия ни нападне

Подкрепата за Украйна и тази за Русия е почти еднаква сред българското общество, а много хора са безразлични спрямо бушуващата война на...

В същото време машината за дезинформация на Кремъл се обърна към вътрешността на страната и се превърна в движеща сила за затягане на авторитарния контрол и потискане на независимите медии в Русия. Макар че Русия не е "загубила" в областта на информационната война, Бруки от DFRLab заяви, че е имало известна корекция на стратегията. "Там, където те срещат големи пречки за постигане на целите си, е бойното поле. Част от стратегията им в информационната област е да направят непостигането на военните си цели по-приемливо. Скептичен съм да твърдя, че те губят, но става въпрос за прикриване на това колко много не печелят на бойното поле", заявява той.

Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи

Успоредно с това, в рамките на настоящата информационна стратегия на Кремъл се наблюдава стремеж към избягване на отговорността в дългосрочен план чрез делегитимиране или ограничаване на възможностите на съществуващите механизми за отговорност. За да се противодейства на тези информационни операции, Бруки подчертава предимството на контрастратегията на Запада, основана на открит подход: широкото и координирано разсекретяване на възможно най-много разузнавателни данни за руските дейности в периода на подготовка и след инвазията. 

Според него разкриването на това поведение и тактики на бойното поле "е било по-ефективно за създаване на напрежение в действията на руската военна машина и машина за влияние, отколкото забраната на RT и Sputnik". Що се отнася до забраната на Брюксел за тези подкрепяни от Кремъл медии, въведена за първи път през март миналата година, Бруки я определи като полезна краткосрочна мярка в условията на криза. Тя обаче трябва да бъде допълнена с дългосрочна стратегия за повишаване на устойчивостта на обществото срещу дезинформацията, категоричен е експертът.

AFP: Дезинформацията за Украйна резонира в Източна Европа

В коя социална мрежа има най-много случаи на масова дезинформация?

Добре известно е, че социалните медии усилват дезинформацията и друго вредно съдържание. Сега застъпническата група "Институт за интегр...

По-рано този месец външнополитическият орган на ЕС обяви създаването на нов център за обмен на информация и координиране на реакциите срещу чуждестранна информационна манипулация и дезинформация. Работната група пое ангажимент да подобри дипломатическото обучение за справяне с тези проблеми. Бруки приветства инициативата, но подчерта, че е важно работата на равнище ЕС и на национално равнище да се свърже с дейностите на онлайн платформите и да се предотвратят стъпки за отслабване на прозрачността, като например ограничаване на достъпа на изследователите. Формулирането на тази връзка "е изключително важно" и "нещо, което рядко чуваме от висшите политици", допълни той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com