Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи

7424
Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи
Снимка: iStock

Прокремълските наративи в медийната среда в България са стотици. Сред тях има много, които си противоречат един с друг, а едни и същи български потребители в социалните мрежи споделят тези противоречащи си тези – и то през няколко часа. Така се създава огромна екосистема, благоприятна за разпространение на руска пропаганда у нас, в Европа, а и в целия свят.

Това са основните изводи на експертите от пресконференцията на тема "Проруската дезинформация и антидемократичните послания на Кремъл в България в условията на информационна война“. Организатори на събитието, което се проведе днес, са Център за изследване на демокрацията, Factcheck.bg и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Ние водим свещена война: Как се държат облъчените от руската пропаганда (ВИДЕО)

Руската пропаганда работи усилено и ефективно, особено за вътрешна употреба в рамките на Руската федерация, но и не само там. Следващит...

Експертите дадоха пример за споделяни от един и същ потребител противоречащи си тези, който е съвсем нов – от седмицата 19-25 септември 2022 г. Единият наратив е, че Украйна губи войната, а другият е, че Русия губи войната и затова ще използва ядрено оръжие. „Такива се споделят от едни и същи хора, и то през няколко часа. Това е някакъв когнитивен дисонанс. Един такъв наратив обикновено съдържа в себе си множество други истории или наративи – например, че САЩ и НАТО се стремят към световно господство“, заяви Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията.

През последната седмица отново са се появили наративи на Кремъл, които се ползват от години, но се претоплят постоянно. Например, че САЩ правят оръжия за масово поразяване в биолаборатории в Украйна. Тази теза се промъкна пак – под формата на „новина“, че една от причините за успеха на украинското контранастъпление е, че Киев използва войници мутанти, разработени в тези биолаборатории, финансирани от Америка. Галев показа даже пример с българска медия, която е направила „проверка на фактите“, но само на руския вестник „Комерсант“, разпространяващ гледните точки на режима на Владимир Путин.

„Необходимо е повишаване на медийната грамотност, по-добра работа на регулаторите и по-добра работа на българските институции със социалните мрежи“, заяви директорът от Центъра за изследване на демокрацията.

Ралица Ковачева, главен редактор на Factcheck.bg – първата и най-голяма засега инициатива за проверка на факти у нас, даде друг пример, показващ дълбок и структурен проблем в медийната ни среда. Става въпрос за огромен брой „копи-пействащи“ уебсайтове. Един и същ текст с едно и също заглавие и еднакъв дума по дума е публикуван в 2 различни медии, като има двама различни автори – Явор Дачков и Кеворк Кеворкян. Медиите се позовават на Facebook профилите на авторите, като в този на Явор Дачков има такъв пост, а в акаунта на Кеворк Кеворкян няма.

Христо Грозев: Следим паричните потоци от Русия към български журналисти

Българският журналист Христо Грозев, който е част от екипа на световноизвестния разследващ сайт Bellingcat (основан от Елиът Хигинс), с...

"Въпросът е, че този текст се разпространява изключително активно във Facebook през последните дни. Това създава впечатление, че много влиятелни и различни хора мислят еднакво. В текста пише, че Путин зачита международното право, но вътре няма никакви факти и е кристална кремълска пропаганда. Пише още, че САЩ не зачитали правото, припомнят се предишни военни намеси с участието на Америка, пише, че Русия извършва антитерористична специална операция. Заключението е, че за България е много по-вредна западната пропаганда, отколкото руската", коментира Ковачева.

"Лошите засега печелят поради количеството на дезинформацията и пропагандата и заради дълбокото ѝ вплитане в българските инфлуенсъри", анализира тя.

По думите ѝ - в българските медии масово и напълно безкритично се разпространява прокремълска гледна точка, която е опровергана от международни документи и видеоматериали. Примери са "Геноцидът в Източна Украйна", продоволствената криза, историите за западни журналисти, които биват заглушавани, защото казвали истината, енергийната тема.

"Едно от най-популярните неща е, че американците разрушили тръбите на "Северен поток", а в Европа институции призовавали да се носят руски книги за горене - за отопление през зимата. Твърди се, че има тежка русофобия в света и Русия е принудена да се брани, че тя не е страна-агресор. Един от основните разкази, който много политически субекти у нас разказват, е как войната сега е аналогична на това, което Западът направил в Косово, затова не трябва да критикуваме Русия", каза Ковачева.

Според Factcheck.bg, най-активните разпространители на проруска пропаганда и дезинформация у нас са сайтът "Поглед.инфо" и партия "Възраждане" чрез своите профили в социалните мрежи.

Проучване: Българите са най-податливи в ЕС на фалшиви новини, но не ги е грижа

България е на последно място сред страните членки на ЕС в класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 г. Тя е изготвена в рам...

Темата за социалните мрежи бе засегната и от Тодор Галев, според чиито анализи руското правителство успява да се възползва от намаляващото ниво на медийна грамотност и от слабото прилагане на регулациите, за да засили информационното си влияние в България, в Югоизточна Европа, а и на континента като цяло. "На европейско ниво Кипър, Германия и Нидерландия остават основните хъбове за проникване на икономически и финансови руски капитали. За Югоизточна Европа – България и Сърбия изглеждат най-уязвими и служат като ключови центрове за икономическо, политическо и информационно влияние на Кремъл в нашия регион", каза той.

"Значителна част от прокремълската дезинформация се подкрепя от местни медии, които са посредници и усилватели на информационното влияние на Кремъл. Техните мотиви и цели могат да бъдат най-различни: медии, контролирани от руската държава; явни или скрити връзки с проруски политически или икономически групи у нас или в Русия; медии със силен уклон за разпространяване на проруски позиции; медии с основна цел печалба", анализира Галев.

Според Центъра за изследване на демокрацията, след незаконното анексиране на Крим руснаците са започнали да произвежда все повече наративи, които се подсилват от работата на руските дипломатически мисии в Източна Европа. Тяхната дейност е много ефективна, смята Тодор Галев.

Той е анализирал броя постове във Facebook страниците на руските посолства в държавите от Югоизточна Европа от юни 2021 до юни 2022 г. Достигнато е ниво от средно по 30 поста на месец – поне по един пост на ден. Потребителските интеракции със страниците на руските посолства – споделяния, харесвания и други - отбелязват стръмен възход у нас и той съвпада със започването на войната в Украйна. При около 350 000 споделяния е достигнатото плато, а после взаимодействията започват да намаляват. След юли 2022 г. остават около 250 000.

"Постовете могат да се категоризират по теми - национализъм, миграция, енергетика, джендър-темата, войната в Украйна. Твърди се, че Русия е суперсила, че извършва денацифицакия на Украйна, че Русия се защитава от агресията на НАТО. Голяма част от тези наративи се разпространяват и подемат от политически активни лидери и партии в България. От януари до септември 2022 г. "Възраждане" е с най-много взаимодействия във Facebook сред страниците на политическите партии", каза Галев.

Google стартира кампания за борба с дезинформацията в Евросъюза

Дъщерното дружество Jigsaw на Google (GOOGL.O) ще стартира следващата седмица кампания за борба с дезинформацията в Полша, Словакия и Ч...

"Проруската пропаганда разчита на създаване на екосистема, която да е благодатна почва за дезинформация", обобщи Иван Радев, член на Управителния съвет на АЕЖ – България.

Председателят на АЕЖ - България Ирина Недева заяви, че "дезинформацията хвърля ръкавица към журналистическия труд". "Генерализациите, че всичко е пропаганда – борба на наративи и интерпретации, осмисля в дълбочина това, което правим като журналисти. На нас ни се струва, че дезинформацията е един нов инструмент, с който чужди държави и определени злоупотребяващи с властта политици могат да унищожат демократичната тъкан на обществото ни", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com