Financial Times: САЩ вече договориха с България 155-мм снаряди за Украйна*

4808
Financial Times: САЩ вече договориха с България 155-мм снаряди за Украйна*
Снимка: Getty images

Администрацията на американския президент Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи контраофанзивата срещу руските окупационни сили.

Усилията на САЩ са насочени към изпращане на повече снаряди калибър 155 мм, използвани в гаубиците, които Украйна разполага по протежение на фронтовата линия. Това включва доставки от международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на 155-мм снаряди за Украйна и водят разговори с Япония за същите боеприпаси, заявяват официални лица пред Financial Times.

Още: Сигнал: Руски идиотизъм - трупат оръжие и боеприпаси на едно място (ВИДЕО)

Снарядите от България

Повече подробности по споразумението с България не са оповестени, но информацията кореспондира с данни на популярния руски "Телеграм" канал "Рибар", който през юли цитира наскоро публикувани документи във Федералната система за обществени поръчки на САЩ (FZS). Цитиран бе и конкретен файл, от който става ясно, че през януари 2023 г. Министерството на отбраната на САЩ обявява, че компаниите Northrop Grumman и Global Military Products ще се състезават за поръчки на стойност 552 млн. долара за 155-мм боеприпаси до 2027 г.

Документите показват, че по-голямата част от средствата – близо 402 млн. долара - вече са били отпуснати на Global Military Products. Там е посочена и държавата, от която идват боеприпасите – България.

ОЩЕ: Продава ли България на САЩ 155-мм снаряди, които после отиват в Украйна?

Министерство на икономиката: ВМЗ-Сопот няма договор с американска компания за 155-мм снаряди

* След публикацията на "Рибар" от Actualno.com изпратихме въпроси на Министерството на икономиката.

Оттам ни отговориха на 21 юли, че „ВМЗ-Сопот“ ЕАД не е сключвало договор с американска компания за 155-мм снаряди. 155-мм снаряди са произвеждани експериментално във „ВМЗ“, заявиха от Министерството на икономиката.

На въпрос изнася ли България оръжейна продукция за Украйна през трети страни (извън военните пакети, обявени публично), от МИ отвърнаха: "От началото на 2022 г. до момента не са постъпвали заявления за издаване на разрешения за износ за Украйна. България изнася оръжие за повече от 60 държави и към всички заявления за износ и трансфер се представя сертификат за краен потребител, издаден от държавен орган. До този момент не е постъпвала информация от държавните органи на държавите-получатели, че оръжията са предназначени за Украйна".

Как САЩ ще увеличат производството на 155-мм снаряди?

Още: Решено: Изпращаме бронетранспортьори на Украйна

"Лично аз седя в кабинета си всяка сутрин и отделям 30 минути за 155-мм боеприпаси", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан миналия месец на Аспенския форум по сигурността.

Длъжностни лица заявиха, че администрацията на Байдън е била наясно от месеци, че високата скорост на използване на боеприпасите в Украйна ще започне да изчерпва доставките, и е увеличила усилията си да достави снарядите на фронтовата линия, когато войната навлезе в решаваща фаза. Европейските доставки също се изчерпват.

Още: Сигнал: Украйна има нужда не само от дарения, но и от ремонт на оръжия

"Активно работим възможно най-бързо, за да изградим производствените линии за 155 мм", каза Съливан. Само че усилията на американската армия за увеличаване на месечното производство на важните боеприпаси до 90 000 ще отнеме до 2025 г.

Пентагонът е поискал да закупи само около 790 000 155-милиметрови снаряди през последните 10 години, предимно за използване в тренировъчни учения. Това предполага, че САЩ вече са предоставили на Украйна голяма част от количеството, се посочва в доклад на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Още: Евродепутатите одобриха плановете за повече боеприпаси за Украйна

Недостигът на американски доставки на 155-мм снаряди беше важна причина за спорното решение на президента Джо Байдън от миналия месец да разреши доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съпруга на милионер изтормози жена в Instagram, за да вземе името на акаунта й

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Мексико отчита спад на нелегалната миграция

САЩ: Смяната на Шойгу показва отчаянието на Путин да поддържа войната в Украйна

Белият дом: Не вярваме, че в Газа се извършва геноцид

САЩ: Законът за чуждестранното влияние е несъвместим със западните стремежи на Грузия

След Бил Гейтс Мелинда напусна и фондацията им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com