Сигнал: Руски идиотизъм - трупат оръжие и боеприпаси на едно място (ВИДЕО)

13425
Сигнал: Руски идиотизъм - трупат оръжие и боеприпаси на едно място (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Темата със складирането и разполагане на оръжия и боеприпаси за руската армия на фронта в Украйна се дискутира със сериозен тон в руското телеграм пространство. Популярният руски телеграм канал "Рибар" съобщава за увеличен брой инспекции на фронта в Украйна и наложени "порицания" заради "разпръснато съхранение на боеприпаси от различен калибър". Каналът обаче коментира, че това е напълно логично, защото така се избягва възможността при украински удар да се нанесат големи вторични поражения и задава въпросът какво правят проверяващите инспектори с изисквания да се спазват нормативи сякаш няма определени условия, наложени от войната.

На дневен ред е примерът с Крим и какво се случва, ако се спазват изискванията на инспекторите, след като над денонощие при Джанкой имаше вторични взривове от ударен от украинците голям оръжеен склад, където вероятно е имало и ракети "Оникс", използвани активно при последните засега четири големи руски обстрела на Одеса: Ракети Storm Shadow са поразили военния склад в Крим, призна руски източник (ВИДЕО)

Ситуацията на фронта в Украйна

Руснаците имат 8 пъти повече жертви от украинците на бойното поле при Бахмут, както и над 5 пъти в направленията към Бердянск и Мелитопол в Запорожието. Това обяви украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр в профила си в Телеграм.

(КАРТА) Вчерашният 25-ти юли беше белязан от сериозни украински успехи при Бахмут. Какви бяха те, припомнете си:

ОЩЕ: Украйна официално обяви важна победа при Бахмут (КАРТА)

ОЩЕ: Украинците пробиват на ново място при Бахмут (ВИДЕО и КАРТИ)

Новините от южния фланг на Бахмут предизвикват объркване при руските пропагандисти. Достатъчно е да се види как каналите "Русич" и WarGonzo (на Семьон Пегов) си противоречаха какво става в Клещеевка, като последваха подигравки към Пегов, че действително има отказали да напуснат населеното място руски войници – мъртвите:

(КАРТА) При Сватово, Луганска област, обаче е ясно, че руснаците изграждат предимство – и според руски, и според украински данни е превзето село Сергеевка, като голямата руска цел е да бъде открит пътят към Боровая, където е основният украински логистичен хъб за украинските части в Луганска област. Семьон Пегов вече мечтае как се очертава превземане на Копанки и овладяване на всички стратегически височини, което да позволи атака към Боровая. Това обаче все още не е близка перспектива, като дори за Сергеевка още няма визуално потвърждение на руския успех.

В Запорожието, говорителят на Таврийското направление на украинската армия майор Валери Шершен обяви 750 метра напредък при Старомайорско, в т.нар. участък на фронта "Времевски", който включва линиите със село Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка) и Приютно (16 километра югозападно от Велика Новоселка). Това е направлението от Велика Новоселка към Бердянск. Руското военно министерство обаче съобщи за четири спрени украински атаки при Старомайорско.

Има данни от руски военни блогъри, че при направлението Орехов – Токмак – Мелитопол украинците са заели нови позиции при Лобково (26 километра югозападно от Орехов). Но руските телеграм канали говорят за подновен мощен украински натиск при Работино (12 километра южно от Орехов).

Същевременно, поредният канал в Телеграм на руския олигарх Евгений Пригожин обяви, че до 1 август всички бойци на ЧВК Вагнер, които все още са останали в Луганска област, ще се изтеглят оттам. Това е логично предвид предаването на тежкото въоръжение на "вагнеровците" на руското министерство на отбраната. По план то трябваше да завърши на 27 юни. Именно заради това намиращите се в Беларус наемници на Пригожин не може да са сериозна опасност за натовските държави – те нямат тежко въоръжение.

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) продължава да анализира доколко издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин се притеснява от феномена ЧВК Вагнер. Изрично се посочва, че според руската служба на BBC Путин е поискал от Лукашенко да удължи визитата си в Русия, за да синхронизират някои позиции. Съответно, излиза въпросът дали не става въпрос за "вагнеровците". Вътрешен източник твърди, че ЧВК Вагнер е била най-важната тема на срещата между Путин и Лукашенко и че беларуският диктатор поставил темата за повече икономическа помощ за Беларус от страна на Руската федерация.

Залужава внимание и поредни поправки в руското законодателство, с които се дава на отделните руски региони да създават и финансират децентрализирани предприятия тип "доброволчески батальони", въоръжени с леко огнестрелно оръжие. От една страна това се прави, за да се запълни вакуумът, оставен от ЧВК Вагнер, но от друга тази мярка е потенциална опасност в бъдеще – точно затова е и ограничението във въоръжението.

ОЩЕ: Руснаците закъсаха в Бахмут, готви се украински десант през Днепър (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, се изправя пред съда

Руснаците убиха инвалид, украинската прокуратура разследва (ВИДЕО, 18+)

Нови явни знаци как Русия възнамерява да победи в Украйна (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти затвори летището на Мюнхен

Нова стачка на "Хийтроу" - в края на май и началото на юни

Трима испанци са загинали при стрелба в Афганистан

3 милиона души в Германия не работят - ето защо

Десетки руски бомби са изпуснати на руска територия, в ДНР няма кой да обезврежда

Брутални убийства: Как изличиха евреите в бившия СССР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа