Главният прокурор на САЩ отказа да тълкува пред сенатска комисия доклада за руската намеса

1514
Главният прокурор на САЩ отказа да тълкува пред сенатска комисия доклада за руската намеса
Снимка: Getty Images/Guliver

Главният прокурор на САЩ и правосъден министър Уилям Бар отказа да даде показания пред Комисията по правосъдие в Сената за тълкуванието си на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските президентски избори, съобщи председателят на Комисията Джери Надлър, цитиран от АФП.

Новината беше потвърдена и от говорител на Министерството на правосъдието, който уточни, че Бар би се радвал да общува директно с членове на Комисията, ако те имат въпроси към него. По думите на говорителя, причината за отказа е, че председателят на Комисията е поставил условия, които били "безпрецедентни и безсмислени", предаде БГНЕС.

Тръмп определи разследването му за "руска връзка" като опит за преврат

Американският президент Доналд Тръмп окачестви разследването на Министерството на правосъдието на САЩ по отношение на предполагаемия "с...

Според Надлър, Бар също е отказал да предостави на комисията пълно и нередактирано копие на доклада на Мълър за руската намеса в изборите и възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на президента Доналд Тръмп, въпреки че то му е било поискано официално.

Надлър счита, че Бар не желае да даде показания, защото може да бъде разпитван и от адвокат от комисията, освен от нейните членове. "Той е ужасен, че ще трябва да се изправи пред опитен адвокат", бяха думите на Надлър. Председателят на Комисията обмисля да поиска резолюция от Конгреса, която да задължи главния прокурор да предостави нередактирана версия на доклада на Мълър.

Припомняме, че главният прокурор на САЩ защити резюмето си за доклада за намесата на Русия в изборите, след като се оказа, че специалният прокурор Робърт Мълър поставя под въпрос решението му да обяви, че документът освобождава от отговорност президента Доналд Тръмп. Изправен пред обвиненията, че е "боядисал в бяло" доклада на Мълър, Бар заяви пред сенатската комисия по правосъдие, че след получаването му през март той го е прегледал внимателно и е било негов прерогатив да обобщи заключенията му. Бар отхвърли обвиненията, че е представил неверни заключения, когато е заявил в резюме от 24 март, че не подкрепя повдигането на обвинения срещу Тръмп.

В лично писмо от 27 март до Бар, публикувано във вторник, Мълър се оплаква, че резюмето на главния прокурор от четири страници "не обхваща напълно контекста, естеството и същността" на заключенията му и е породило "обществено объркване". От писмото става ясно, че най-малко два пъти през март Мълър е предложил началникът му да оповести публично доклада от разследването, и че Бар е игнорирал тази идея, за да лансира своята версия.

Обобщението на доклада, резултат от двугодишно разследване, в което шестима бивши помощници на Тръмп бяха осъдени за различни престъпления, имаше значително политическо въздействие. Това позволи на Тръмп да обяви "пълно и цялостно отхвърляне" на обвиненията в заговор с Русия и възпрепятстване на правосъдието и да твърди, че разследването на Мълър е политизирано и "лов на вещици".

Американският сенат утвърди Уилям Бар за главен прокурор

Сенатът на САЩ утвърди Уилям Бар за главен прокурор (министърна правосъдието), предаде Reuters. Сенатът одобри назначението с 54 срещу...

Но пълният, редактиран доклад, публикуван на 18 април, очертава по-притеснителна картина на поведението на президента. Мълър заяви, че неговият екип не е намерил доказателства, че кампанията на Тръмп е извършила криминална конспирация с руснаците, но докладът описва многократните усилия на екипа на Тръмп да се ангажира с тях и да се възползва от това. Мълър също така изложи модел на обструктивно поведение на президента и предложи самият Конгрес да го разследва. Но специалният прокурор отказа да даде собственото си мнение за това дали Тръмп е извършил престъпление.

Бар каза пред сенаторите, че е изненадан, че Мълър не е взел решение по въпроса за възпрепятстване на правосъдието и заяви, че би било "безотговорно и несправедливо" да се публикува докладът, без да се стигне до заключение. Той каза, че неговото собствено резюме е било опит да "уведоми хората за крайния извод от документа".

В разговор с демократи, Бар определя писмото на Мълър като "малко крещящо" и "вероятно написано от един от служителите му". "Мое беше решението как и кога да го оповестя публично, а не Боб Мълър“, каза той за доклада.

Двама сенатори от Демократическата партия, които се борят за президентската номинация за партията през 2020 г., се противопоставиха на Бар. Кори Букър го атакува, че не критикува поведението на Тръмп и неговата кампания, документирано от Мълър, дори и да не се смята за престъпление. "Изглежда, че извинявате кампания, която имаше стотици контакти с чуждестранен противник. Вашето поведение изглежда се опитва да нормализира това поведение", каза Букър.

Камала Харис твърди, че Бар има конфликт на интереси, който би трябвало да попречи на участието му в разследването. "Вие сте използвали всички предимства на поста си, за да създадете впечатлението, че президентът е бил оневинен за неправомерно поведение", каза тя.

Тръмп: Конгресът не може да ме отстрани заради доклада на Мълър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Конгресът "не може да го отстрани" поради констатациите на доклада на Мълър относно намеса на...

Но Бар отхвърля критиките, като твърди, че каквото и да обяви, докладът от 448 страници вече е публичен за всички. "Работата на Министерството на правосъдието вече е приключила ... Докладът вече е в ръцете на американския народ", каза Бар. "Всеки може да реши сам. Има избори за 18 месеца. Трябва да спрем да използваме наказателния процес като политическо оръжие", добави той.

Демократите обаче обсъждат дали Тръмп трябва да бъде свален за възпрепятстване на правосъдието въз основа на доказателствата, изложени в доклада на Мълър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com