Инфлацията в САЩ през април с най-голям спад след Голямата рецесия

2351
Инфлацията в САЩ през април с най-голям спад след Голямата рецесия
Снимка: iStock

През април потребителските цени в САЩ отбелязаха най-голямо понижение от Голямата рецесия насам в резултат на драматичен спад на цените на бензина, но при силен спад и на цените на дрехите, автомобилните застраховки, хотелиерските услуги и на самолетните пътувания, тъй като американските трябваше да си останат вкъщи по време на коронавирусната пандемия. Министерството на труда на САЩ обяви, че индексът на потребителските цени (CPI) се е понижил през април с 0,8% спрямо март, когато отбеляза спад с 0,4 на сто. Това е най-големият месечен спад от декември 2008 г., когато светът се намираше в разгара на Голямата рецесия.

На годишна база потребителската инфлация в САЩ се забави рязко през април до 0,3% от 1,5% месец по-рано, отбелязвайки най-слаб растеж от октомври 2015 г.

В основата на рязкото понижение на месечната инфлация през април бяха цените на бензина, които се сринаха с 20,6% след спад с 10,5% и през март с оглед много рязкото поевтиняване на петрола. В много части на САЩ цената на галон бензин падна под 2 долара.

Това доведе до понижение на енергийните цени с 10,1% след спад с 5,8% месец по-рано, отбелязвайки най-рязко понижение от ноември 2008г.

Русия: САЩ ни помагат, а ЕС ни считат за врагове

Русия приема помощ от САЩ в борбата срещу коронавирусната епидемия и няма да откаже подкрепа и от други чуждестранни партньори, включит...

Колапсът на енергийните цени беше компенсиран само частично от нарастването с 1,5% на цените на хранителните стоки, като цените на храните за дома сочиха с 2,6% (най-солиден месечен растеж от февруари 1974 г.), тъй като мнозинството американци си останаха вкъщи заради въведените карантинни мерки за овладяване разпространението на коронавируса.

Някои хранителни стоки като говеждо, свинско и пилешко месо пък бяха в недостиг поради откритите вирусни огнища в редица месокомбинати. С оглед на това цената на пилешкото месо скочи през април с 5,8%, а на говеждото - с 3,7 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се понижи през април с 0,4% спрямо март, когато падна с 0,1%, като това е най-големият спад на основната месечна инфлация от далечната 1957 г. и отразява рекордни ценови спадове при дрехите, автомобилните застраховки, хотелиерските услуги и самолетните билети, като последните поевтиняха с цели 15%, тъй като трафикът по летищата се срина с над 90 на сто.

Това представлява първото понижение на основния CPI индекс за два поредни месеца от 37 години насам.

Основната инфлация на годишна база пък се забави през април до 1,4% от 2,1% през март, отбелязвайки най-слаб растеж от април 2011 г. Департаментът по труда отново посочи, че докладът за CPI през април е бил повлиян от вирусната пандемия, тъй като събирането на данни в магазините е било де факто преустановено от 16-и март.

Сорос: Никога няма да се върнем там, където бяхме преди пандемията с коронавируса

Кризата с коронавируса е безпрецедентно събитие, което никога вероятно не се е появявало в човешката история в комбинация и с други съб...

Събирането на данни през миналия месец също така беше повлияно "от временното затваряне или ограничените дейности на някои видове заведения", което доведе до "увеличаване на броя на цените, считани за временно недостъпни и реално определени".

В резултат на това министерството посочи, че много от представените днес индекси се основават на по-малки количества от събираните обикновено ценови данни, като част от ценовите индекси дори не са публикувани през април.

Ресторантите, баровете и други социални места са затворени през последните повече от два месеца, тъй като държавните и местните власти приложиха строги мерки за контрол на разпространението на Covid-19. Търговците на дрехи също затвориха своите магазини, както има някои производители.

Вижте още:

Индексът Дау Джоунс с най-голям спад от три десетилетия, подобен на Голямата депресия и Черния понеделник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com