X
 
 

Историческо: Нова Зеландия реши, 0 въглеродни емисии през 2050г.

1862 2
photo of Историческо: Нова Зеландия реши, 0 въглеродни емисии през 2050г.
Снимка: Getty Images/Guliver
Исторически момент за Нова Зеландия и за световното законодателство в областта на борбата с климатичните промени. Страната прие закон, подкрепен от повечето партии в парламента, който ангажира нацията да намали въглеродните емисии до нула през 2050г. Така Нова Зеландия стана първата страна, която ще изпълни своите ангажименти съгласно Споразумението за климата от Париж.

Законопроектът беше приет в четвъртък следобед (7 ноември) с подкрепата на дясноцентристката опозиционна национална партия. Въпреки че нито едно от техните предложения за изменение на закона не беше прието. Гласовете се разпределиха 119 на 1, предава The Guarduan.

11 000 учени призовават за действие: Светът живее в "извънредно положение" заради климата (ВИДЕО)

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни чакат "неподозирани страдания (untold suffering)", ако не се предприемат спе...

Със Законопроекта Нова Зеландия се задължава и да задържи глобалното затопляне под 1,5 градуса. Страната ще задели 5 милиона долара, за да се подготви за извънредни климатични ситуации и бедствия.

С текстовете бъдещите правителства на Нова Зеландия се задължават да не се отклоняват от целта, а да работят за намаляването на парниковите газове.

Ще бъде създадена комисия за изменението на климата, която ще гарантира изпълнението на плана и спазването на бюджетната рамка. Нейна цел ще бъде предприемане на действия за смекчаване на последиците върху страната от климатичните промени.

Нейните членове трябва да разработят два плана на действие на първо време. Единият, за развитието и преминаването към биогенен метан, произвеждан от живи организми, а другият - за намаляване на парниковите газове от всички други причинители. 

Министърът, отговарящ по въпросите на климатичните промени, Джеймс Шоу заяви: "Поведохме света за ядреното разоръжаване, водихме света с правото на жените да гласуват, сега отново показваме пътя". "Промените в климата са определящият и важен за бъдещето въпрос на нашето поколение, който много правителства не успяват да решат. Днес ние правим значителна крачка напред в нашия план за намаляване на вредните емисии на Нова Зеландия".

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръково...

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Нова Зеландия е от "правилната страна на историята". Тя каза: "Абсолютно вярвам и продължавам да стоя на позицията, че изменението на климата е най-голямото предизвикателство на нашето време."

"Безспорно морското ни ниво се повишава и безспорно живеем при екстремни метеорологични събития - все по-често", продължи тя. "Безспорно науката доказва, че те ще влияят върху флората и фауната, а също и разпространението на болести и неочаквани зарази в райони, където досега не сме ги виждали.“

Изпълнителният директор на Forest&Bird Кевин Хейг заяви, че законопроектът е само първа стъпка. "Сега трябва да проправим пътя към въглеродния неутралитет, който да защити и възстанови природата. Нуждаем се от конкретни, спешни, действия, за да спасим най- уязвимите видове и екосистеми."

Решението на Нова Зеландия бе приветствано от всички природозащитни и научни организации, работещи по проблемите на климатичните промени. Те обявиха страната за пионер в борбата с последиците и изменението на климата.

Тръмп оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата

САЩ определено ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, потвърди президентът Доналд Тръмп. Той направи това съобщение на ен...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    От толкова много словоизлияния, не видях никъде какви действия ще бъдат предприети, а само пожелания и лозунги.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Тач офца тотално ше затрие нова зеландия.
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално