Извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата"

6897
Извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата"
Снимка: Getty images

Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в града, което да помогне за справяне с безпрецедентните 10-дневни блокади от протестиращи шофьори на камиони, който парализираха канадската столица, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Мерките отразяват сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на гражданите, които създават продължаващите демонстрации, и подчертават нуждата от подкрепа от други институции и клонове на правителството", посочи в изявление кметът. Уотсън, който вече се оплака, че демонстрантите са повече на брой от полицаите и контролират ситуацията, не даде подробности за това какви мерки може да наложи.

Пращат още повече полиция срещу протестите с камиони в Канада

Полицията в Канада обеща по-строги мерки срещу "незаконните и неприемливо опасни" протести, които парализират столицата на страната, но...

Протестът, наречен "Конвой на свободата", започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Същевременно Трюдо даде пресконференция от дистанция и каза, че освен него, с положителен тест за COVID-19 са две от трите му деца.

Канадският премиер защити задължителното поставяне на ваксините, като отбеляза, че 90% от шофьорите вече са ваксинирани. 

"Не се плашим от тези, които нанасят обиди и ругатни по работниците от малкия бизнес и крадат храна от бездомните. Няма да се подадем на тези, които развяват расистки знамена. Няма да отстъпим пред онези, които се занимават с вандализъм или позорят паметта на нашите ветерани", заяви Трюдо.

„Конвоят на свободата“: Търсят се още камиони за обсада на Квебек

Организаторите на „Конвоя на свободата“ в Канада търсят още камиони, които в момента не се използват, за обсада на столицат...

"Не с демонстрации срещу пандемията, а с ваксиниране Канада ще прекрати ограниченията в областта на общественото здраве, целящи да забавят разпространението на вируса", каза той.

Най-многолюдната провинция в страната Онтарио се очаква от днес (7 февруари) да започне да облекчава ковид ограниченията, като позволи на ресторанти, барове, спортни обекти и киносалони да отворят отново. От началото на пандемията в Канада са регистрирани над 2,9 млн. случая на Covid-19 и повече от 33 000 смъртни случая.

Още: Ще има ли и европейски „Конвой на свободата“ – спряга се датата 14 февруари?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...