Какво представлява електронното гласуване?

47202
Какво представлява електронното гласуване?

Електронно гласуване (познато като е-гласуване) е термин, обхващащ няколко различни типа гласуване, включващ електронни средства за гласуване и преброяване на гласовете. Неговата технология включва перфорирани карти, система за гласуване чрез оптическо сканиране и специални будки за гласуване (вкл. и самостоятелни системи за директен запис на електронното гласуване - DRE, което може да включва и предаване на гласовете по телефон, частни компютърни мрежи или Интернет

В общи линии, могат да бъдат определени два основни типа е-гласуване:

• e-гласуване което е физически контролирано от представители на правителствени или независими изборни органи (e.g. електронни машини на местата за гласуване);
• дистанционно е-гласуване което се провежда само по волята на отделния гласоподавател и не се контролира физически от представители на държавните органи (e.g.гласуване от личния компютър, мобилен телефон, интернет телевизия (което се нарича i-voting)

Системите за електронно гласуване се използват от 1960 г. насам, когато се появяват за първи път системите с перфорираните карти. За първи път те се използват в САЩ, където 7 избирателни района използват този метод за президентските избори през 1964 г. Машините за гласуване DRE, които събират и табулират гласовете в една машина, се използват от всички гласоподаватели при всички избори в Бразилия и Индия, а също и във Венецуела и САЩ. Използват се и в Холандия, но след това биват извадени от употреба след редица обществени притеснения.

Гласуването по интернет набира популярност и се използва за парламентари избори и референдуми във Великобритания, Естония и Швейцария както и при общински избори в Канада и първични партийни избори в САЩ и Франция.

Съществуват и хибридни системи, които включват електронно устройство за маркиране на бюлетините (най-често система тъч скрийн, подобна на DRE) или други спомагателни технологии за отпечатване на следите, заверени на хартия от гласоподавателя, а след това да се използва отделна система за електронна табулация.

Електронните бюлетини

Електронното гласуване използва електронни бюлетини за съхранение на гласовете в паметта на компютъра. Системите, които ги използват, се наричат DRE. Когато се използват електронни бюлетини, няма риск за изчерпване на бюлетините. Освен това те премахват необходимостта от отпечатване на книжни бюлетини, което спестява разходи.

Един от все още съществуващите проблеми с този вид гласуване е достъпността. Организации като Фондация за заверки на гласуването критикуват машините за електронно гласуване и препоръчват алтернативи. Критиките са, че някои хора с увреждания например могат да бъдат възпрепятствани да гласуват, предаде КРОСС.

Машините за електронно гласуване могат да предоставят незабавна обратна връзка на гласоподавателите като установяват евентуалните проблеми като по-ниска или по-висока избирателна активност, което да доведе до провал на изборите. Тази незабавна обратна връзка може да помогне за успешното определяне на намеренията на избирателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка